Dabo, Ante

Dabo, Ante, (Novalja na Pagu, 10. IV. 1925 - Pula, 11. IV. 2009). U rodnome mjestu pohađa pučku školu, četiri niža razreda klasične gimnazije s malom maturom završava na Badiji, gimnazijsko školovanje potom nastavlja kod Male Braće u Dubrovniku. Školovanje prekida tijekom Drugoga svjetskog rata sudjelujući u NOP-u, da bi srednjoškolsku naobrazbu s velikom maturom okončao na Sušaku.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon pripravničkog staža u Općoj bolnici Rijeka, godine 1956. dolazi u Istru u kojoj živi i radi sve do umirovljenja, službujući najviše kao liječnik praktičar – neko vrijeme pri pazinskom Domu zdravlja odnosno u Žminju, potom u Poreču i zatim veoma dugo kao istaknuti pulski liječnik i zdravstveni djelatnik. Dr. Dabo jedan je od utemeljitelja zdravstvenog sustava u Istri druge polovice XX. stoljeća. Kao istaknuti organizator poslijeratnoga istarskog zdravstva (Zavod za zaštitu zdravlja u Puli), bio je ravnateljem Zdravstvene stanice u Žminju, Doma zdravlja u Poreču te pulskoga Medicinskog centra. Uz rad, specijalizirao je opću medicinu. Kao gimnazijalac i klerik, već je 1941. u Dubrovniku zapisivao prve stihove i ulomke dnevničko-pripovjedne proze. U kasnijim godinama, osobito nakon 1986., objavio je niz zapaženih proznih i pjesničkih knjiga, pišući uglavnom na hrvatskome književnom standardu, ali i na primorskoj i otočkoj čakavici. Postaje uglednim članom Društva hrvatskih književnika i jednom od istaknutih autorskih osobnosti njegova Istarskog ogranka, aktivno sudjelujući u njegovu utemeljenju i prvim godinama razgranata djelovanja. Objavio je pjesničke zbirke: Suhozidi, Svečanost gromača, Onkraj Kamenjaka, Odrazi, Srpanjski soneti, Kaleidoskop, San klesan u kamen, Na domaku zavičaja, Bljeskalice (haiku), Uzmorske sličice (haiku), Mirabilia, Snovidice, Svagdanje pjesme i Izabrane pjesme te romane Zloslutno ljeto i Godine nade. Teme su njegovih djela zavičajne, nacionalne i univerzalne podjednako, a jezik je njegov kultiviran, na visokoj estetskoj razini i stilski jezikotvoran. Njegove su pripovijesti i romani vrlo životni, nerijetko se dotičući hrvatske društvene stvarnosti u Istri i Puli unatrag nekoliko desetljeća.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Biletić, I lirski putopis i dnevnik intime (Izabrane pjesme), 2000.; D. Načinović, Kvarnerski obzor jednog zloslutnog ljeta (Zloslutno ljeto), G. Istre, 24. V. 1999.; S. Orbanić, Breviloquium o knjizi kao metafori ljubavi (San klesan u kamen), 1994.