Gabinetto di lettura - talijansko čitalačko društvo

Talijansko čitalačko društvo. Osnovali su ga građani Pule 1876. godine. Prema statutu imalo je svrhu biti sastajalištem Puljana i osigurati im razne kulturne djelatnosti, posebno čitanje književnih djela i organizirati povremena predavanja, kao i druge priredbe.

U tu svrhu društvo je bilo obavezno osigurati prikladne prostorije, novine, knjige i druge potrebne uvjete za rad. Prostorije su prema statutu mogli posjećivati državni, pokrajinski i općinski službenici, učitelji, djeca te rodbina članova društva koji su stariji od 18 godina. Poput brojnih drugih društava i "Gabinetto" je organiziralo koncerte, predavanja i priređivalo društvene zabave. Sjedište Čitalačkog društva bila je zgrada akcijskog društva „Pro Concordia - Societa per azioni“, danas Riva 6, u kojoj djeluje pulska Visoka tehničko-poslovna škola – Politehnika. Na čelu čitalačkog društva bili su brojni ugledni Puljani, često i najviši pripadnici vladajuće građansko liberalne političke elite poput odvjetnika Ercola Boccalaria - gradonačelnika Pule 1876. godine, Carla Franka - zastupnika u Istarskom saboru, dr. Felicea Glezera - općinskog bilježnika i predsjednika talijanskog društva (Societa politica Istriana) i mnogih drugih. Čitalačko društvo imalo je 1882. godine 80 članova, a 1886. godine 131 člana. Antonio Smareglia bio je u „Gabinettu“ do 1893. godine, kada ga je uprava isključila. Prisutnost pripadnika građansko - liberalne političke elite na čelu čitalačkog društva, navodi na pretpostavku da je važna značajka njegova djelovanja bila prikrivena politička djelatnost. Zbog sumnjive političke aktivnosti predstavnici tadašnje vlasti i Mornarice pokrenuli su postupke za izoliranje državnih službenika od tog društva. Za pretpostaviti je da je "Gabinetto" knjige i novine nabavljalo iz Kraljevine Italije, a među njima i tršćanski dnevni list "Il Picollo", koji je 1914. imao zavidnu tiražu od 40.000 primjeraka. Ulaskom Italije u Prvi svjetski rat na strani Antante 1915. godine, „Gabinetto“ je poput drugih društava najvjerojatnije ukinut.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Bruno Dobrić, KULTURA ČITANJA - Čitalačka društva i knjižnice u Puli u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća, Pula 2003., 90-93.