Crkva sv. Marije Magdalene kraj Šorići

Crkva sv. Marije Magdalene kraj Šorići

Crkva sv. Marije Magdalene nalazi se na uzvisini uz poljski put dva kilometra jugozapadno od zaseoka Šorići na Rovinjštini, na području nekadašnje dvigradske općine.

To je jednobrodna romanička crkva pravokutnog tlocrta, s izbočenom polukružnom apsidom. Zidana je grubo obrađenim duguljastim kamenjem poredanim u redove. Ima dva mala prozora na sjevernoj i južnoj strani, portal uokviren kamenim gredama te mali otvor u apsidi i u vrhu zapadnog zida. Gradnja se datira u XII. ili XIII. st.

Freske iz druge četvrtine XIV. st. su djelomično sačuvane na sjevernom i južnom zidu te na trijumfalnom luku i apsidalnoj niši, na kojima se nalazi devet prizora. Kompozicija Krist u slavi se nalazi u apsidalnoj niši, prikaz Navještenja na trijumfalnom luku, a pojedini apostolski parovi u srednjem pojasu apside. Slikarije na sjevernom i južnom zidu su jako oštećene, no po ostacima se može nazrijeti lik Krista u nejasnom okruženju, sv. Juraj na konju kako ubija zmaja, sv. Petar i Pavao te sv. Leonard s verigama u ruci, kao i lik neznanog biskupa. Na freskama se nalaze brojni grafiti, među kojima je osam glagoljskih koji potječu iz XVI. i XVII. st.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ante Šonje, Crkvena arhitektura zapadne Istre, Zagreb – Pazin 1982., 161-162; Damir Demonja, Romaničke crkve u Istri, Zagreb 2007., 130-131; Željko Bistrović, Šareni trag istarskih fresaka / Pisana sled istrskih fresk, Pula 2011., 176-179.

Vezani članci

Šorići

Slučajna natuknica

Freske u Kanfanaru