Bombardiranje Pule u Prvom svjetskom ratu

Bombardiranje Pule 1915. - 1918., ratno djelovanje zračnih snaga Kraljevine Italije i, u manjoj mjeri, Sjedinjenih Američkih Država. Bombardiranje je bilo usmjereno protiv vojnih i lučkih instalacija (Arsenal, otok Uljanik) u Puli tijekom Prvoga svjetskog rata, kada je grad bio glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije.

Do objave rata Italije Austro-Ugarskoj, 23. V. 1915., Pula nije u znatnijoj mjeri osjetila  ratna djelovanja. Tijekom 1915. godine, Pulu uglavnom napadaju zračni brodovi (cepelini). Prvi napad dogodio se zračnim brodom P-4 noću s 30. na 31. V. 1915., bez izazivanja većih materijalnih šteta. Zračni brodovi su Pulu napali 6. VI. i 5. VIII. iste godine, a tijekom ovoga posljednjega napada protuzračna obrana oborila je zračni brod , prilikom čega je zarobljeno šestero članova posade. Zbog dokazane neefikasnosti takvog oružja, napade od 10. V. 1917. izvode vojni zrakoplovi, uglavnom bombarderi tipa Caproni Ca.3. Prvi masovni napadi izvedeni su u noćima s 2. na 3., 3. na 4. i 8. na 9. VIII. 1917. godine. Ova bombardiranja, u kojima sudjeluje i pjesnik-ratnik , nisu imala velikoga efekta, ali su se svi zrakoplovi vratili u matične baze. Slijede u istoj godini napadi u rujnu i listopadu, a osim bombardiranja, na ideju d\'Annunzija, Talijani su pribjegli i propagandnom ratovanju bacanjem letaka na grad. Tijekom 1918., zabilježeni su napadi u srpnju, kolovozu i rujnu, a te godine se talijanskim zrakoplovima u napadima pridružuju i američki. Tijekom Prvog svjetskog rata Pula je doživjela 41 zračni napad u kojem je sudjelovalo ukupno 400-tinjak talijanskih zrakoplova, uz izbacivanje 10 tona bombi i gubitak 3 zrakoplova i jednoga zračnog broda. Efekti na vojnim ciljevima bili su minimalni, ali je došlo do oštećenja na mnogim civilnim objektima, poglavito u području vila Münz i Baraka. Kao posljedica ovih bombardiranja, zabilježena je smrt samo jednoga civila.

David Orlović

 

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

D. Dukovski, Povijest Pule, Pula 2011., 314-327.; R. Marsetič, I bombardamenti Alleati su Pola 1944-45, Rovinj - Trst 2004., 53-56.