Nekadašnja palača nadvojvode Karla Stjepana Habsburškog u Puli na staroj razglednici

Palača Karla Stjepana u Puli

Palača Karla Stjepana u Puli, palača austrougarskog nadvojvode Karla Stjepana Habsburškog sagrađena u neorenesansnom stilu 1892. na križanju današnje Leharove i Flaciusove ulice, preko puta Mornaričkoga kazina.

Izgradnja najreprezentativnije civilne građevine u tadašnjoj Puli koštala je 100.000 forinti, a građena je četiri godine, do 9.III.1892. Palača je bila pravokutnog oblika, monumentalna trokatnica s visokim prizemljem, izgrađena od blokova istarskog kamena. Jugoistočni ugao krasio je polukružni toranj koja je završavao kupolom.

Nakon što je nadvojvoda s obitelji napustio Pulu, palaču je 1901. preuzela država i u nju smjestila Kotarski kapetanat koji je tamo bio do 1918., kada je zgradu preuzela nova, talijanska vlast.

Palača Karla Stjepana stradala je u bombardiranju Pule tijekom Drugog svjetskog rata pa je nakon rata porušena i uređen je mali park. Na tom je mjestu, naslonjena na zgradu pošte Angiola Mazzonija iz 1930-ih, izgrađena 1974. zgrada telefonsko-telegrafskoga centra, namijenjena za smještaj postrojenja komunikacijskih centrala, koju su realizirali arhitekti Ninoslav Kučan i Vjekoslav Antolović.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Perović, Austrougarske vile i kuće u Puli - vraćanje memorije gradu, Pula 2010.

Slučajna natuknica

Montuori, Eugenio