Bojni brod Kronprinz Erzherzog Rudolf

Kronprinz Erzherzog Rudolf, bojni brod

Kronprinz Erzherzog Rudolf, austrougarski bojni brod - barbetna oklopnjača, izgrađen u Pomorskom arsenalu u Puli te porinut 6.VII.1887.

Za aktivnu službu bio je spreman tek 20.IX.1889. te je zbog preduge gradnje, koja je počela još u siječnju 1884., smatran zastarjelim već pri dovršenju.

Ime je dobio po sinu cara Franje Josipa I., princu prijestolonasljedniku Rudolfu, a krajem 19. st. bio je zapovjedni i zastavni brod. Predvodio je austrougarsko brodovlje koje je 1890., na poziv njemačkog cara Wilhelma II., sudjelovalo na vojnoj vježbi u akvatoriju Kiela (taj je boravak oslikao njemački slikar Alexander Kircher), a s oklopnjačom Kronprinzessin Erzherzogin Stephanie i krstaricom Kaiser Franz Joseph I. sudjelovao je na proslavi 400. godišnjice Kolumbova otkrića Amerike u Đenovi 1892. Iz Pule je 1906. prebačen u Boku kotorsku, a 1918. oštećen je u paljbi obalne bitnice.

Nakon Prvog svjetskog rata je raspremljen, a kako ga velike sile nisu htjele, pripao je 1921. Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca te je preimenovan u Kumbor. Izrezan je 1922.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply