Centralna zgrada OTP banke u Puli

Sjedište nekadašnje Istarske banke u Puli, danas poslovni centar OTP banke, nalazi se u ulici Hermana Dalmatina položenoj uz Trg Republike. Zgradu je projektirao arhitekt Josip Brezac, a dovršena je 1979. godine.

Zgrada banke, uz one robne kuće, MUP-a i „Croatia osiguranja" nastaje na prostoru koji s vremenom preuzima funkciju većeg prometnog raskrižja. Ostakljenom plohom dominira jugoistočnim uglom urbanog prostora. Građevina nastaje na mjestu prijašnjeg gradskog bloka, poštuje njegovu originalnu građevinsku liniju pa se stoga dobro uklapa u prostor. Tlocrt zgrade tvori oblik nepravilnog sedmerokuta. Prve dvije etaže predviđene su za rad s klijentima, a ostale za interne poslovne prostore banke. Raščlambom površina i primjenom različitih materijala, podjela je naglašena i na pročelju zgrade. Tako prve dvije etaže visokim, okomito naglašenim, prozračnim i kontinuiranim staklenim stijenama korespondiraju s prostorom ulice, dok je kod ostale tri, njihova zatvorenost višestruko simbolično naglašena reflektirajućim tamnim staklom s kasetiranom shemom pravokutnika razdijeljenih jakim okvirima. Fasade su dinamizirane kosinama i isticanjem erkera koji u gornjim etažama zdanja pojačavaju dojam zatvorenosti, a time i pouzdanosti kao temeljne poruke kojom zdanje korespondira s okolišem. Oplošje triju fasada orijentiranih prema glavnim kolničkim i pješačkim komunikacijama posve je artikulirano staklom, dok su ostale, „dvorišne" tj. sporedne fasade izvedene utilitarno, manje reprezentativno, kombinacijom stakla i betona.

Interijer predviđen za rad s klijentima projektiran je kao dvoranska dvokatna prostorija. Izvorno je on bio akcentuiran monumentalnim kružnim stubištem koje je spajalo dvije etaže, a velike crveno obojene ventilacijske cijevi, predstavljale su dio dekoracije prostora što je nedavnom adaptacijom izmijenjeno.

Zgrada banke ne zauzima cijeli blok, već je izvedena kao dio niza koji uključuje susjednu stambeno-poslovnu zgradu u kojoj je smještena pošta te stariju no obnovljenu i nadograđenu višestambenu građevinu. Između zgrade banke i stambeno poslovne zgrade smješten je mali trg s natkrivenim parkiralištem. Specifičnim, naglašeno „kontrastnim" oblikovanjem uz istovremeno poštivanje zatečenog, tradicionalnog urbanog koncepta neposrednog okruženja, zgrada OTP (ex Istarske) banke posebno se ističe unutar korpusa pulskoga graditeljstva XX. stoljeća.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Rubbi, Antonio, Moderna i postmoderna arhitektura u Istri 2, Rovinj, 2002.