Segalla, Domenico (Scuvita)

Segalla, Domenico (nadimak Scuvita), antifašist, španjolski dragovoljac (Rovinj, 24.II.1902. - Trst, 1972.).

Po zanimanju je bio mehaničar. Već kao mladić 1919. sudjeluje u borbi za radnička prava, progoni ga policija i fašisti tadašnje Italije, pa 1922. emigrira u Francusku gdje nastavlja aktivnost u redovima komunista. Krajem 1936. uključio se u dobrovoljačke međunarodne brigade u Španjolskom građanskom ratu. Bio je pripadnik talijanske satnije (čete) bojne (bataljuna) "Dimitrov". Ranjen je u borbi i promaknut u čin poručnika, a nakon oporavka prebačen je u intendantsku službu 3. bojne brigade "Garibaldi".

Odlaskom internacionalnih brigada iz Španjolske vraća se u Francusku gdje je bio zatočen u logorima Saint Cyprien, Gurs i Vernet. Godine 1941. predan je talijanskoj policiji koja ga je zatvorila u logoru na otoku San Stefano (Ventotene). Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. vraća se u Istru i priključuje narodnooslobodilačkom pokretu.

Nakon rata bio je među osnivačima i rukovodiocima Talijanske unije za Istru i Rijeku, a 1948. odlazi u Trst gdje je živio do smrti.

U Rovinju jedna je ulica posvećena Domenicu Segalli, španjolskom dragovoljcu, ali riječ je o sugrađaninu-imenjaku, koji je rođen 1909., a poginuo na frontu u Estremaduri 1937. Rovinjci ih razlikuju po nadimcima - poginuli je Fortuna, a ovaj Scuvita.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Associazione Nazionale Partigiani d'Italia, Donne e uomini della Resistenza: Domenico Segalla, na www.anpi.it/donne-e-uomini/736/domenico-segalla; napomene Antonio Pauletich, 2017.

Slučajna natuknica

Comici, Emilio