okružni narodnooslobodilački odbori u Istri

Okružni narodnooslobodilački odbori u Istri, NOO-i osnovani odlukom Pokrajinskoga NOO-a za Istru od 23.I.1944. (od tada Oblasni NOO za Istru).

Obuhvaćali su više kotarskih NOO-a. Tako je Okružni NOO za Pulu obuhvaćao kotareve Rovinj, Žminj, Pulu i grad Pulu, Okružni NOO za Pazin kotareve Labin, Čepić, Pazin, Tinjan i Poreč, Okružni NOO za Buzet kotareve Kastav, Lovran, Kras, Buzet, Motovun i Buje. Potkraj kolovoza 1944. preustrojem Kotarskoga NOO-a za Pulu osnovana su dva kotarska NOO-a: za Pulu i za Prodol. U novi kotar pripali su općinski NOO-i: Krnica, Divšići i Barban, dok su Kotarski NOO za Pulu činili općinski NOO-i Medulin, Loborika, Juršići i Peroj. Tada je Okružni NOO za Pulu obuhvaćao: okružni odbor s 13 članova, četiri kotarska NOO-a s 24 člana, 18 općinskih NOO-a sa 101 članom i 140 seoskih NOO-a s 540 članova.

Odlukom Oblasnoga NOO-a za Istru od 28.IX.1944. preustrojeni su okruzi u Istri. Ukinuti su okruzi Buzet i Pazin, a osnovan je okrug Poreč, u koji su ušli kotari Buje, Umag, Buzet, Motovun, Pazin, Poreč i Tinjan. Okrugu Rijeka priključeni su kotari Kras i Čepić, dok su okrugu Pula priključeni kotar Labin te otoci Cres i Lošinj.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply