Susret s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine

Susret s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine, znanstveni skup koji se održava jednom godišnje od osnutka općine Lupoglav 1994. kao dio općinskog programa razvoja kulture.

Prvi skup, pod nazivom Večer povijesti, običaja i poezije, održan je 26.XI.1994.; od tada se skupovi održavaju svake godine u kasnu jesen i povezuju s blagdanom sv. Katarine, a od 1998. imaju sadašnji naziv. Sudionici obrađuju teme povijesne i kulturne baštine Lupoglavštine i Boljunštine, sjeveroistočnog područja Istre vezanoga za Ćićariju, kao povijesnoga graničnoga prostora. Teme povijesnih istraživanja bile su prošlost kaštela Lupoglav, gospodarsko stanje gospoštije Lupoglav prema Urbaru 1523., pobuna lupoglavskih podložnika 1574., arhitektonski elementi boljunskoga kaštela dobro očuvanoga u izvornom obliku, novi prilozi za poznavanje Boljuna i Vranje XVII.- XIX. st., arhivska građa, posebno matične knjige i knjige bratovštine, glagoljica kao pismo i uporaba narodnog jezika u crkvi, crkve i njihova oprema, likovne umjetnine, stanovništvo itd.

Obrađivane su teme iz područja jezikoslovlja o govoru naselja te o: Krajevcima (Kraljevci) i Bazgonima na Lupoglavštini i Roštini; zatim teme iz područja predajne kulture te biografije ljudi zaslužnih za očuvanje baštine (među njima Fran Novljanin). Radovi pripremljeni za skupove tiskaju se u Zborniku Općine Lupoglav, koji izlazi u Pazinu od 1997., dvogodišnje.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Peruško, Tone