Rukovodstvo Brigade "Garibaldi"

Brigada »Garibaldi«

Brigada »Garibaldi«, 14. partizanska udarna brigada »Garibaldi Trieste«, utemeljena 5.IV.1944. u Srednjem Lokovcu, na visoravni Bajnšice kraj Gorice, na temelju sporazuma zapovjedništva brigada i odreda »Garibaldi« Dobrovljačkoga korpusa slobode (Corpo Volontari della Libertà) u Italiji i zapovjedništva IX. korpusa NOV Slovenije.

Bila je to najveća talijanska postrojba (268 boraca pri osnutku) IX. korpusa, te je predstavljala nastavak antifašističke borbe koju su započeli dragovoljci Proleterske brigade Trieste na goričkom području i Sjevernoistarske brigade »Trieste« (Brigata Trieste dell'Alta Istria) pod zapovjedništvom Giovannija Zola.

Nakon njemačke ofenzive u rujnu i listopadu 1943., od preživjelih skupina tih dviju postrojbi osnovane su najprije jezgre novih jedinica: Tršćanski udarni bataljun (Battaglione Triestino d'Assalto) na Krasu i Bataljun Zol (Battaglione Zol) u Istri (Hrastovlje, kraj studenoga 1943), od kojih je potom utemeljena Brigada »Garibaldi«. Pod vodstvom osnivača Riccarda Giacuzza i Marija Abrama, brigada je sudjelovala u ofenzivama protiv njemačkih garnizona u dolini Vipave, u Trnovskoj šumi, na visoravni Bajnšice i u Idriji. S Bohinja se vratila na Kras, te su neke njezine postrojbe sudjelovale u oslobođenju Tržiča (Monfalcone).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Riccardo Giacuzzo, Mario Abram, Itinerario di lotta. Cronaca della Brigata d'assalto Garibaldi-Trieste, Trieste-Rovigno 1986.