- Đordano Peršurić, Sanja Radeka, Istarska enciklopedija, 2005.
- Objavljeno: 7.2.2009. / Posljednja promjena: 25.1.2024.
- 5789
- 0
muškat momjanski
Muškȁt momjȃnski, istarska autohtona sorta vinove loze, jedan od varijeteta muškata bijelog.
Sadi se na području Momjana (po kojemu je i dobio ime), ali i na crvenicama u ostalim dijelovima Istre.
Odlikuje se srednje zbijenim, valjkastim grozdom, koji je srednje velik do velik, težak 100−250 grama. Zelenožute bobice srednje su veličine, okrugla do obrnuto jajolika oblika, debele kožice te čvrsta bezbojna mesa, muškatna okusa i mirisa. Peterodijelni list srednje je veličine, blago otvorena sinusa peteljke.
Rozgva je rebraste površine. Faze razvoja (fenofaze): pupanje se odvija potkraj ožujka, cvatnja u prvoj pol. lipnja, početak sazrijevanja bobica u prvoj polovici kolovoza, a punu zrelost grožđe postiže sredinom rujna. Sorta je osjetljiva na pepelnicu. Zbog specifičnih agroekoloških uvjeta na području Momjana postiže izvanrednu vrsnoću grožđa.
Vino je poseban tip muškata bijelog. Izvanredne je kakvoće, fine, nenametljive muškatne arome. Boja mu ovisi o tehnološkom postupku prerade i njege, te varira od svijetlozelenkastožute do visokih žutih tonova. Uglavnom jako ili vrlo jako (obično sadržava više od 12 volumnih postotaka alkohola). Puna je i zaokružena, muškatna okusa, koji se dugo zadržava u ustima. Zbog visokog sadržaja šećera u grožđu, izražene arome te rana dozrijevanja, muškat momjanski je prikladan za proizvodnju desertnih vina. Postiže izvanredne rezultate na tržištu vina te se sve više širi u Istri, posebice na položajima oko Momjana i Buja, gdje je vodeća muškatna sorta.
Komentari
Trenutno nema objavljenih komentara.
Ostavi komentar