Salvija Postuma

Salvija Postuma (lat. Salvia Postuma), naručiteljica gradnje Slavoluka Sergijevaca u Puli (?, druga pol. I. st. pr. Kr. - ?, prva pol. I. st.). Rodom je bila iz viteške obitelji Salvija, za koju se drži da je podrijetlom bila iz srednje Italije. Udana u obitelj pulskih Sergijevaca, bila je vjerojatno žena Lucija Sergija Lepida, te je njemu u čast dala izgraditi Slavoluk na gradskim vratima kojima se izlazilo iz grada prema istoku i jugoistoku. 

O pulskim Sergijevcima iz rimskog doba zna se uglavnom po natpisima na Slavoluku, gdje se spominju Gnej Sergije, njegov brat Lucije Sergije i Lucije Sergije Lepid, sin toga posljednjega. Sva su trojica obnašali visoke dužnosti u gradskoj upravi (edili, duoviri, kvinkvenali), a Lepid je bio i časnik u XXIX. legiji. Salvija Postuma dala je Slavoluk izgraditi po projektu koji je odisao helenističkim utjecajima, a vjerojatno su i majstori klesari pripadali kakvoj putujućoj radionici koja se oblikovala na području istočnog Sredozemlja. Slavoluk je bio naslonjen na gradska vrata s unutrašnje strane, tako da s istoka nije bio vidljiv. Na vrhu su stajali kipovi triju muških pripadnika obitelji Sergija. Na dva je mjesta Salvija natpisom naglasila da je spomenik dala izgraditi vlastitim novcem (de sua pecunia).


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

K. Jurkić-Džin, Helenistički utjecaj na oblikovanje i dekoraciju slavoluka Sergijevaca u Puli, Jadranski zbornik, 1990-91, 14.

Slučajna natuknica

Acika