Stančić, Luka

Stančić, Luka, liječnik - neurokirurg, politički aktivist (Split, 17.VI.1958. - Zagreb, 28.X.2012.).

Djetinjstvo i mladost proveo je na Hvaru, osnovnu školu završio je u Starom Gradu te 1977. gimnaziju u Jelsi, a diplomirao je 1983. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Specijalizirao je 1994. neurokirurgiju u zagrebačkom KBC-u Rebro te završio poslijediplomski studij iz neurobiologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Bio je i vještak za sudsku medicinu te predavač za prvu pomoć u Crvenom križu. Sudjelovao je na mnogim međunarodnim i hrvatskim kongresima iz područja medicine, poglavito neurokirurgije, te napisao nekoliko znanstvenih radova iz tog područja.

Dugo je godina radio u Općoj bolnici u Puli, gdje je cijelo desetljeće bio voditelj odjela za neurokirurgiju. Surađivao je kao znanstveni asistent i savjetnik u KBC-u Zagreb te kao medicinsko-psihologijski savjetnik u Međunarodnoj federaciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Bio je član više liječničkih strukovnih organizacija, a početkom 2012. Istarska županija imenovala ga je za predsjednika upravnog vijeća Istarskih ljekarni.

Bio je aktivni sudionik Domovinskoga rata 1991.-92. te Oluje 1995., nositelj je Spomenice domovinskoga rata i medalje Oluja. U politici je bio istaknuti član Hrvatske narodne stranke (HNS) u Puli i Istri. U HNS se učlanio 2005., bio je predsjednik pulske podružnice u dva mandata, član predsjedništva županijske organizacije i njezin glasnogovornik.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Dr. med. Luka Stančić, neurokirurg, životopis u prilogu Rješenja o imenovanju predstavnika Istarske županije za članove Upravnog vijeća Istarskih ljekarni, 24. 1. 2012.

Slučajna natuknica

Alkemija