Luigi - Gigi Divari, u sredini sa štapom, (iz Arena di Pola, br. 2826, 12. 3. 1994.)

Divari, Luigi - Gigi

Divari, Luigi - Gigi, sportaš, nastavnik tjelesnog odgoja, časnik (Rovinj, 16.XII.1911. dolina Dona, Rusija, 30.XII.1942.).

U rodnom gradu pohađao je Tehničku školu "Armando Diaz". Bio je aktivan sportaš, posebice se isticao u nogometu i veslanju, nastupao je za rovinjsko veslačko društvo Arupinum. Obrazovanje je nastavio u Rimu gdje je završio školu za nastavnike tjelesnog odgoja. Kao profesor gimnastike radio je u Veneciji, a paralelno je diplomirao političke znanosti.

Godine 1942., kao poručnik alpinaca, u sastavu 59. satnije bataljuna Vicenza 9. pukovnije divizije Julia, odlazi na ruski front. Poginuo je u dolini rijeke Don i bio pokopan u Zelenom Jaru, odakle su njegovi ostaci 1992. preneseni u kosturnicu u Rusiji palih pripadnika talijanske vojske u Cargnaccu u Furlaniji.

Posmrtno je 1948. odlikovan Srebrnom medaljom za vojne zasluge Republike Italije.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

I Capostipiti delle Famiglie di Rovigno: Divari, dott. Luigi, https://digilander.libero.it/arupinum/famiglie2.htm; Rettifiche ai precedenti decretidi ricompense al valor militare, Gazzetta Ufficiale, god. 98., br. 186., 27. 7. 1957.

Slučajna natuknica

Bonivento, Mario