Cere (Sveti Matej), panorama iz zraka s crkvom sv. Mateja apostola, (preuzeto s https://www.tzzminj.hr/index.php/kultura/crkve-i-kapelice/crkva-sv-mateja-cere)

Cere (Sveti Matej)

Cȅre (Sveti Matej), naselje 5,5 km jugoistočno od općinskoga središta Žminja (45°40̍′N; 13°57′E; 362 m nadmorske visine); 140 stanovnika (2021.).

Nalazi se na županijskoj cesti Žminj – Barban, a tvori ga više manjih naselja (Badnjevari, Barišini, Bošci, Čubani, Dohrani, Feštini, Gajmani, Haluzi, Hrljini, Jušani, Kinkeli, Pohmani, Rojnići, Žavori, Žgombini). Područje Ceranšćine obuhvaća i Benčiće, Gržine i Rudane te zaseoke Žagriči, Klimni i Zeci.

Stanovnik je Cȅran, stanovnica Cȅranka, a pridjev cȅranski.

Stanovnici se bave uglavnom poljodjelstvom (vinova loza, žito) te nešto poduzetništvom (pekarnica u Balićima i dr.).

Do 1842. naselje je bilo u sastavu žminjske župe, a zatim je postalo kapelanijom te 1952. posebnom župom. Župna crkva sv. Mateja i sv. Matije apostola jednobrodna je građevina sagrađena 1630. na mjestu prijašnje crkve. Posvećena je 1711. o čemu postoji uklesani zapis na oltaru. Ima lopicu iz 1698., preslicu s jednim zvonom na pročelju i pjevalište iznad ulaza. U župi se čuva arhiv od 1832.

Slike


Audio


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Lanišće