Arhiv Srbije i Crne Gore (bivši Arhiv Jugoslavije)

Arhiv Srbije i Crne Gore (bivši Arhiv Jugoslavije), središnja arhivska ustanova sa sjedištem u Beogradu, čuva za Istru važno gradivo nastalo u Jugoslaviji od 1945. Za prethodno razdoblje osobito je važan Arhiv Sekretarijata vanjskih poslova, u kojem su spisi za Rapalski ugovor iz 1920. i spisi što su prethodili Ugovoru o miru iz 1947. 

U fondu Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača (1943-48) nalaze se prijave zločina, zapisnici o saslušanju svjedoka, popisi žrtava i zločinaca, odluke Državne komisije o utvrđivanju zločina, statistički podatci o materijalnoj šteti i dr. Fond Reparacione komisije Vlade FNRJ (1946-54) sadržava prijave pravnih osoba za učinjenu ratnu štetu tijekom okupacije na temelju kojih je Državna komisija za ratnu štetu sastavila registre prijava za Hrvatsku. Registri su rađeni po okupatorima (Talijani, Nijemci, Mađari), a u njihovoj krajnjoj rubrici iskazana je procjena ratne štete za svaki kotar. Fondu pripadaju i 1063 individualne prijave ratne štete na osnovi rekvizicije za kotar Pazin, podnesene 1947. i 1948; prijave za povrat kulturno-umjetničkih dobara; slovoredni dosjei fizičkih i pravnih osoba koje su podnosile zahtjeve za nadoknadu imovine opljačkane i odvučene u Italiju. Fond popisa žrtava rata Savezne popisne komisije (1962-64) obuhvatio je osobe koje su od 6. IV. 1941. do 15. V. 1945. bile žrtvama rata i faš. terora.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

T. Župančić, Arhivska građa o Istri, Rijeci, Hrvatskom primorju s ostrvima i Gorskom kotaru u Arhivu Jugoslavije, VHARP, 1980, 23.

Vezani članci

arhivi