Società orchestrale polese, polaznici glazbene škole društva u prvoj nastavnoj godini 1906./07.

Società orchestrale polese

Società orchestrale polese (Pulsko orkestralno društvo), glazbeno društvo utemeljeno 1906. radi promicanja glazbene umjetnosti te organizacije simfonijskih koncerata, priredaba i dobrotvornih koncerata.

Bilo je financirano od članarina, donacija te prihoda od koncerata. Društvom je upravljao odbor, na čelu kojega je bio Edmondo Pons. Kako tada u Puli nije djelovao velik broj akademski obrazovanih glazbenika, članovi su mu bili uglavnom svirači amateri.

Zbog potrebe poboljšanja kvalitete izvedaba, u njihovu je sklopu od 1906. do 1915. djelovala i Gradska glazbena škola, koja je obuhvaćala pouku gudačkih i puhačkih instrumenata te glasovira. Unatoč nedostatku stručnoga nastavničkoga kadra za visokoprofesionalno izvođenje nastave, učenici škole jednom su godišnje održavali uspješne javne nastupe te sudjelovali na natjecanjima.

Zbog nemogućnosti da se iz gradskog proračuna osiguraju sredstva za rad dvaju glazbenih društava koja su na početkom XX. st. djelovala u Puli, Società orchestrale polese i Società musicale polese spajaju se 1911. u jedno, koje djeluje do 1916.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ivana Paola Carlin-Gortan, "Pulska glazbena društva", Drugi zbornik međunarodnog muzikološkog skupa »Iz istarske glazbene riznice«, Grožnjan 2000.