Aerodrom Portorož

Aerodrom Portorož, najmanja slovenska zračna luka, nalazi se nadomak Sečovlja, 6 km južno od Portoroža i manje od 300 m od slovensko-hrvatske granice.

Osnovan je početkom XX. st. za potrebe austrougarske vojne hidroavijacije. Između dvaju svjetskih ratova ugostio je hidroavionski i školski centar talijanske vojske. Počeo je djelovati kao sportski aerodrom 1962. Na njemu se od 1963. održavaju padobranska natjecanja i niz drugih sportskih aktivnosti. Od 1971. do 1984. gradila se i povećavale dužina i širina staze. Ona je danas duga 1.200 m a široka 30 m. Prvi je hangar dovršen 20.III.1986., a tri godine kasnije aerodrom je osposobljen za noćno slijetanje. Od 1981. registriran je za međunarodni promet. Zapošljava 9 djelatnika koji se brinu o ostvarenju 9.000 godišnjih operacija. Promet iznosi oko 16.000 putnika godišnje, dvije trećine kojih dolazi iz inozemstva.

U aerodromu djeluju i zrakoplovni prijevoznici Solinair i Alfa Histria. Uprava je u svrhu učinkovitijeg razvoja društva 1.VII.2004. potpisala dokapitalizaciju društva s općinom Piran, Aerodromom Ljubljana d.d., Istrabenzom d.d. i Lukom Koper d.d.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Kukurin, Ivan