Dio poljoprivrednog asortimana Agrarije Koper, (preuzeto s https://www.regionalobala.si/novica/kz-agraria-koper-vabi-v-svoje-vrste-cas-za-prijavo-imate-do-20-januarja)

Agraria Koper

Agraria Koper, poljoprivredna zadruga sa sjedištem u Kopru.

Njezini su početci vezani za Nabavno-prodajnu zadrugu, ustanovljenu 31.XII.1947. u Kopru. Nastala je udruživanjem poljoprivrednih seljačkih zadruga (slov. kmetijske zadruge) i drugih radnih organizacija na području općine Kopar tijekom 1950-ih. Tada su se u Kmetijsku zadrugu Koper udružile kmetijske zadruge Bertoki, Pobegi, Gračišče i Šmarje, 1962. još i Kombinat Koper, Mlekarna Dekani, Vino Koper, Avtomoto servis i Kmetijski zavod Koper.

Zadruga je 1971. preimenovana u Agraria Koper, poljoprivredno-prerađivački zadružni kombinat. Nakon daljnjih preustrojavanja (u radnu organizaciju) i udruživanja, postala je 1992. zadrugom općega tipa, koja udružuje poljoprivredne proizvođače iz općina Kopar, Izola, Piran i Ankaran. Zbog nekontroliranoga uvoza voća i povrća, gubitka tržišta u Hrvatskoj i preoblikovanja unutrašnjega tržišta provedene su preinake u njezinu ustrojstvu i tržišnim aktivnostima.

Danas djeluje kao Kmetijska zadruga Agraria Koper, zadruga s ograničenom odgovornošću (z. o. o.). Djelatnosti su joj proizvodnja sadnica u Centru za pridelavo sadik Purissima kraj Ankarana (masline i povrće), zadružna proizvodnja (povrće, voće, grožđe, mlijeko, poljske kulture) te veleprodaja i maloprodaja peradi i drugih proizvoda (distribucijski i prodajni centar u Kopru, sjemenarnice u Kopru, Izoli i Luciji). U njezinom je sastavu i Raziskovalni kmetijski center slovenske Istre s Mediteranskim vrtom u Spodnjim Škofijama.

Osim u svojih šest prodavaonica, svježe voće i povrće, ukupno 34 vrste, plasira i u javne ustanove, ugostiteljske objekte i trgovačke lance širom Slovenije. Po otkupu voća i povrća druga je najveća poljoprivredna zadruga općeg tipa u Sloveniji. Slogan joj je Najboljše iz Istre.

https://www.agraria-koper.si/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply