spomen-ploča „Viribus unitis“ u Valturi

Kamena spomen-ploča iz austrougarskih vremena s natpisom u kojem je geslo cara Franje Josipa I. „Viribus unitis“, naknadno ugrađena u zid pomoćne građevine u privatnom vlasništvu na adresi Valtura 88.

Nije poznato gdje je izvorno bila postavljena, no mjesto i datum njezina nastanka,uklesani na donjemu desnom rubu ploče, ukazuju na to da je vjerojatno bila postavljena negdje u blizini u kolovozu 1915. Tekst nanatpisa glasi:

NIE GEBEN WIR DEM FEINDE PREIS

DIES WERK VON UNS ERBAUT MIT FLEISS

VIRIBUS UNITIS

K.K. LDST. INFT. RGT. N° 5

4. FELD KOMPAGNIE

ALTURA SUD AUGUST 1915

Prva rečenica na ploči u prijevodu glasi: „Nikada nećemo neprijatelju popustiti i predati ovo marljivo sagrađeno djelo“. Rečenica se možda odnosi na građevinu na koju je ploča bila postavljena, ili pak na Austro-Ugarsku Monarhiju. U sredini je slabo sačuvani urezani dvoglavi orao s austrougarskim geslom Viribus unitis (lat. ujedinjenim snagama), koji je kod stupanja na prijestolje 1848. usvojio Franjo Josip I. te je postao i službeni moto austrougarske vojske. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata u Puli, koja je bila glavna luka austrougarske Ratne mornarice, bili su dijelovi nekoliko pukovnija kopnene vojske, i to k. u. k. Infanterieregiment „Freiherr von Succovaty“ Nr. 87 (1883.), k. u. k. Festungsartillerieregiment Graf Colloredo-Mels, Nr. 4 (1891.), zajedno s Festungsartilleriebataillon Nr. 3, te k. u. k. Landwehr-Infanterieregiment „Triest“ Nr. 5. Natpis je podigla 5. poljska satnija 5. pukovnije. Oznaka LDST (Landsturm) znači da je bila sastavljena od starijih vojnika, koji su bili u pozadinskoj službi osiguravanja vojnih objekata. Dio 5. pukovnije bio je 1915. na bojištu u Galiciji.

* Rad je nastao u sklopu natječaja za najbolju natuknicu na temu Prvi svjetski rat u Istri

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

urbari