Steuer, Adolf

Steuer, Adolf, austrijski zoolog (Králiky, Češka, 15.X.1871. - Riehen kraj Basela, 5.XII.1960.). Studirao u Beču; posebno se zanimao za studij slatkovodnih i morskih planktonskih kopepodnih račića. God. 1900. postao asistentom pri Zoološkoj stanici u Trstu, a 1904. na Sveučilištu u Innsbrucku, gdje je 1910. izabran za docenta te 1918. za redovitog profesora. 

U tom je razdoblju nastavio istraživati jadranski plankton; sudjelovao je i u putovanjima istraživačkih brodova Rudolf Virchow i Najade. God. 1931. imenovan je njemačkim ravnateljem instituta u Rovinju (Centar za istraživanje mora Rovinj). Zajedno s tal. ravnateljem M. Sellom potaknuo je znan. afirmaciju ustanove, posebno pokretanjem glasila Thalassia i Note-Notizen. Nakon odlaska u mirovinu 1940. nastavio je s radom u Rovinju do odlaska na odmor u Švicarsku 1943. Kako se zbog rata više nije mogao vratiti u Istru, ostao je živjeti u Baselu naročito djelujući u tamošnjem Zoološkom vrtu. Mnogo je objavljivao, a kapitalnim djelom, prvim planktonološkim udžbenikom na svijetu Planktonkunde (1910), stekao je glas vodećeg planktonologa svojega doba. Njemu u čast nazvano je nekoliko životinjskih vrsta iz istar. voda, primjerice Polycystis steueri, Epizoanthus steueri, Lohmanella steueri i dr. Ostala djela: Die Entomostrakenfauna der Alten Donau bei Wien (1904) i Biologisches Skizzenbuch für die Adria (1910).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

O. Steinböck, Adolf Steuer, Österreichische Akademie der Wissenschaften - Almanah, Beč 1962, 112; D. Zavodnik, The Centenary of the Marine Research Station at Rovinj, Periodicum biologorum, 1993, 95.

Slučajna natuknica

Crnobori, Antun