Thomas Allason, kolaž antičkih spomenika Pule

Allason, Thomas

Allason, Thomas, engleski crtač, arhitekt i pejsažni arhitekt (London, 1790. – London, 9.IV.1852.).

Pulu je prvi put posjetio 1814. na putu u Grčku. Kako se posebice zanimao za grčku, odnosno antičku arhitekturu, privukli su ga puljski antički spomenici, tako da se 1816. vratio u taj grad upravo radi njihova temeljitijega proučavanja i crtanja. U knjizi Picturesque Views of the Antiquities of Pola in Istria (London 1819.) tiskao je ciklus bakropisa s antičkim spomenicima Pule, zajedno sa svojevrsnim putopisom u kojem je zabilježio mnoštvo podataka o Puli i njezinim starinama. Poznavao je crteže i tekstove svojih prethodnika u Puli, posebice Jacoba Spona, Georgea Whelera, Jamesa Stuarta, Nicolasa Revetta i Roberta Adama, tako da je mogao uspoređivati stanje spomenika i grada u cjelini u rasponu od gotovo 200 godina.

Bio je među posljednjim arhitektima koji su vidjeli i reproducirali puljske spomenike u stanju potpune zapuštenosti, jer je već nakon nekoliko desetljeća Pula počela mijenjati lik.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Duško Kečkemet, Antički spomenici Pule na slikama i u opisima stranih autora od XVI. do XIX. stoljeća, Jadranski zbornik, 1969., 7.

Slučajna natuknica

Maguolo, Attilio