Tehnomontovo brodogradilište u Puli, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Neven Lazarević), 2012.

Brodogradilište Pula

Brodogradilište Pula, osnovano je 1905. u puljskom zaljevu pod talijanskim imenom Cantieri navali »Pola«, od 1948. naziva se Crvena zvijezda, od 1974. djeluje u sastavu grupe Tehnomont, a s današnjim nazivom radi od 1992.

Privatizirano je 1995. Program i naziv poduzeća više se puta mijenjao, ali mu je uvijek temeljna djelatnost bila vezana za poslove brodogradnje i remonta. U početku se bavio izradbom i popravcima drvenih brodova, jahti i čamaca, potom gradi željezne ribarske brodove, tunolovce i manje tankere, te istodobno obavlja i remont željeznih i drvenih brodova. Po broju zaposlenih (njih oko 520, podatak prije 2005.), prihodu, području koje pokriva i površini na kojoj je smješteno, brodogradilište pridonosi ukupnom razvoju društva Tehnomont, udovoljavajući zahtjevima domaćeg i inozemnog tržišta. Raspolaže s 26.000 m2 platformi za izradbu sekcija i dr. čeličnih konstrukcija, s trima navozima i stolarskom radionicom te skladištem i pratećim objektima.

U pomorskoj brodogradnji Italije i Njemačke sudjeluje od 1970-ih na poslovima svih vrsta montažnih i demontažnih radova u održavanju i remontu postrojenja, izvođenju investicijskih radova u brodogradnji, strojogradnji i građevinarstvu, kem. i procesnoj industriji. U zemlji gradi brodove, brodske sekcije, kormila različitih veličina, čelične konstrukcije, dizalice, obavlja remont brodova i brodskih motora, specijaliziralo se za izradbu manjih plovnih objekata. U proizvodnim programima obradi oko 4.000 t limova i obavi remont 50 do 60 brodova godišnje. U 2002. dobilo je certifikat ISO 9001–2000.

http://www.tehnomont.hr/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply