Divora, Riccardo

Divora, Riccardo, sportski veslač i trener (Kopar, 22.XII.1908. - 10.I.1951.). Veslanjem se bavio u uspješnom koparskom veslačkom klubu Libertas

Bio je član koparskog četverca s kormilarom koji je u toj disciplini 1932. pobijedio na državnom prvenstvu Italije te je iste godine njezine boje branio na Olimpijskim igrama u Los Angelesu i osvojio srebrnu medalju. Četverac u sastavu Bruno Vattovaz, Giovanni Plazzer, Riccardo Divora, Bruno Parovel i kormilar Giovanni (Nino) Scher u dramatičnom je finišu za dvije desetinke bio sporiji od njemačkog arma. Na državnim je natjecanjima Divora s Parovelom bio uspješan i u dvojcu s kormilarom. Nakon veslačke karijere u Libertasu je bio trener, a u poraću i predsjednik kluba nastojeći održati veze s Italijom sudjelovanjem veslača na njenom državnom prvenstvu, ali nova jugoslavenska vlast je 1947. ukinula Libertas.

LIT.: Riccardo Divora, www.sports-reference.com/olympics/athletes/di/riccardo-divora-1.html; P. Pavšić, Koprski veslaški klub Libertas (diplomski rad), Ljubljana 2011.
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 14. 12. 2018.