Predonzani, Domenico - Dino

Predonzani, Domenico - Dino, slikar, dekorater, likovni pedagog (Kopar, 16.II.1914. - Trst, 18.IV.1994.). Roditelji su mu bili Piranci, otac zlatar. Školovao se u Trstu te na umjetničkoj akademiji (Accademia di Belle Arti) u Veneciji gdje je diplomirao 1938. Polovicom 1930-ih upisan je u studentsku fašističku udrugu (Gruppi universitari fascisti) u Puli i sudjeluje na likovnim izložbama, a još kao student pobijedio je 1938. na natječaju za freske 21. venecijanskog bijenala. 

Njegove skice ušle su 1940. u najuži izbor za oslikavanje mozaicima Kongresne palače (Palazzo dei Ricevimenti e dei Congressi) u Rimu, u kojoj je 1942. trebala biti održana Svjetska izložba, ali je zbog rata otkazana. U Drugom svjetskom ratu bio je pozadinski časnik, stacioniran u okolici Idrije, a nakon kapitulacije Italije bio je 20 mjeseci interniran u nacističkim logorima u Njemačkoj i Poljskoj iz kojih se u kolovozu 1945. vraća u Trst. Nakon neuspjelog povratka u rodni Kopar, koji je bio pod jugoslavenskom vojnom upravom, ostaje u Trstu gdje je 1955. bio među pokretačima državne umjetničke škole (Istituto Statale d'Arte), u kojoj je potom bio zamjenik ravnatelja, član upravnog vijeća i dugogodišnji nastavnik likovnog uređenja brodova. Od početka slikarske karijere posvetio se freskoslikarstvu, mozaicima i primijenjenoj umjetnosti. Eksperimentirao je u raznim tehnikama i materijalima, bio je minuciozni crtač, rezbar, kipar, grafičar, dekorater putničkih brodova i interijera crkvi, kazališni scenograf... Bio je aktivan i u mnogim tršćanskim kulturnim udrugama. Godine 2005. priređena je u tršćanskom muzeju Revoltella velika antologijska izložba njegovih radova nazvana Sogni di mare e di terra.

LIT.: Serena Paganini, Dino Predonzani, https://www.arcipelagoadriatico.it/uomo_illustre/dino-predonzani; Luisa Crusvar, Ricordo di Dino Predonzani a 100 anni dalla nascita, http://museorevoltella.blogspot.com/2014/02/ricordo-di-dino-predonzani-100-anni.html.
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 28. 5. 2019.