IDS-DDI, logo

Istarski demokratski sabor (IDS)

Istarski demokratski sabor (IDS; tal. Dieta Democratica Istriana, DDI), parlamentarna stranka osnovana u Puli 14.II.1990.

Po svojem statutu i programu regionalna je liberalna stranka lijevoga centra koja zastupa načela poštivanja ljudskih prava i sloboda, regionalizma i povijesnih osobitosti Istre, privatnoga vlasništva i antifašizma. Tijela stranke su Sabor, Savjet, Predsjedništvo, Tajništvo i Garantni odbor. Područna struktura obuhvaća zajednice podružnica (10), podružnice (gradske i općinske) i ogranke. Ima oko 4.000 članova (2004.).

Prvi sastanak inicijativnog odbora za osnivanje stranke održan je 17.XII.1989. u Puli, a na osnivačkoj skupštini 14.II.1990. 17 osnivača donijelo je Programsku deklaraciju i Statut. Prvi predsjednik bio je Ivan Pauletta, nakon njega Elio Martinčić, a 7.VII.1991. na saboru stranke u Medulinu za predsjednika je izabran Ivan Nino Jakovčić, koji se na toj dužnosti zadržao gotovo 23 godine.

IDS je na izborima prvi put sudjelovao u siječnju 1991., kada je osvojio sva četiri mjesta na dopunskim izborima za Skupštinu općine Labin. Na izborima za Zastupnički dom Sabora RH 1992. IDS-ovi kandidati pobijedili su u trima izbornim jedinicama, a u koaliciji s Dalmatinskom akcijom (DA) i Riječkim demokratskim savezom (RiDS) IDS je osvojio 3,1 % glasova (1 mandat) i time ukupno 4 zastupnička mjesta (I. Jakovčić, Dino Debeljuh, E. Martinčić, Ivan Herak). Na izborima za Županijski dom Sabora RH 1993. IDS je osvojio sva tri zastupnička mjesta predviđena za Istarsku županiju (Branko Ružić, Denis Jelenković i I. Pauletta). Na izborima za Skupštinu IŽ 1993. IDS je dobio 35 mjesta od 40, a u Skupštini PGŽ 3 mjesta.

Na VII. saboru stranke (Pazin, 12.II.1994.) iz IDS-a su isključeni Elio Martinčić, Darko Martinčić i Ivan Herak. Na VIII. saboru (Rovinj, 12.IV.1994.) donesene su četiri tzv. Rovinjske deklaracije: o demokratizaciji Republike Hrvatske, o regionalnom ustrojstvu RH, o autonomnoj Županiji istarskoj i o Euroregiji Istri. Na izborima za Zastupnički dom Sabora 1995. IDS-ovi kandidati pobijedili su u dvjema izbornim jedinicama, a na koalicijskoj listi više stranaka (HSS–IDS–HNS–HKDU) IDS je osvojio dva zastupnička mjesta (I. Jakovčić, Damir Kajin, D. Debeljuh, Axel Luttenberger).

Politička kriza u Puli dovela je potkraj 1996. do odvajanja dijela članstva na čelu s tadašnjim županom Lucianom Delbiancom (koji je potom osnovao Istarski demokratski forum). Unatoč tomu, na lokalnim izborima 1997. IDS je – samostalno ili u koaliciji – osvojio većinu u gotovo svim gradovima i gotovo svim općinama Istre, u Županijskoj skupštini dobio je 26 od 40 vijećničkih mjesta, a u Skupštini PGŽ 3 mjesta. Na izborima za Županijski dom Sabora IDS je osvojio dva od tri mjesta u Istarskoj županiji (Aldo Skira, Emil Soldatić).

Na parlamentarne izbore 2001. IDS je izašao u koaliciji s HSS-om, HNS-om, LS-om, ASH-om (Porečka skupina) i potom sudjelovao u osnivanju Vlade RH. Na izborima za Skupštinu Istarske županije 2001. osvojio je 28 od 41 vijećničkoga mjesta, a za Skupštinu PGŽ dva mjesta. Na lokalnim izborima vlast u većini gradova i općina. Na izborima za Hrvatski Sabor 2003. u koaliciji SDP–IDS osvojio je 4 zastupnička mjesta (Valter Drandić, Damir Kajin, Dorotea Pešić-Bukovac, Valter Poropat).

Na parlamentarnim izborima 2007. IDS je u VIII. izbornoj jedinici nastupio samostalno te osvojio 16 posto glasova i tri saborska mandata (D. Kajin, I. Jakovčić, Boris Miletić); 2011. natjecao se u koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSU-om te dobio tri mjesta od 11 osvojenih u Saboru (D. Kajin, I. Jakovčić, Valter Boljunčić); 2015. u koaliciji s PGS-om i Listom za Rijeku osvojio je 20 posto glasova i 3 mandata (B. Miletić, Giovanni Sponza, Tulio Demetlika), a na prijevremenim izborima 2016. u istoj koaliciji 23 posto glasova s ponovno tri ista saborska zastupnika; 2020. u širokoj koaliciji sa SDP-om, PGS-om, HSS-om, HSU-om, Snagom i GLAS-om 3 od ukupno 8 osvojenih saborskih mandata (T. Demetlika, Katarina Nemet, Marin Lerotić).

Po povlačenju I. Jakovčića 2014., za predsjednika stranke izabran je Boris Miletić. Biran je za predsjednika sve do polovice 2021. kada je, zbog lošijih rezultata IDS-a na lokalnim izborima, odustao od ponovne kandidature te je 11.IX. za predsjednika izabran Dalibor Paus.

http://www.ids-ddi.com/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply