Wilsonova crta

Wilsonova crta, prijedlog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Woodrowa Wilsona za razgraničenje između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS u sklopu rješavanja Jadranskog pitanja na Mirovnoj konferenciji u Parizu (1919).

Nakon neuspješnih pregovora, Wilson je 1919. Memorandumom (14.IV) i Deklaracijom (23.IV) objavio amer. stav o Jadranskom pitanju. Tom je kompromisnom izjavom Italiji priznao granicu obećanu Londonskim ugovorom samo u razgraničenju s Republikom Austrijom (Južni Tirol), a ne i na ist. obali Jadrana. Granica koju je Wilson predlagao išla bi zapadno od Trbiža (tal. Tarvisio) na sjeveru niz ist. greben Julijskih Alpa, preko Triglava i Vogela na jugoistok, zapadno od Cerkna, Idrije, Postojne, Pivke i Ilirske Bistrice na Učku, pa rijekom Rašom na Jadransko more. U okviru Kraljevine Italije ostalo bi tako oko 400000 Hrvata i Slovenaca, a u Kraljevini SHS oko 40000 Talijana. Dvije države nisu prihvatile Wilsonov prijedlog, no on je ponovno aktualiziran nakon II.svj. rata kao jedan od prijedloga za novo razgraničenje.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Krizman, Jadransko pitanje pred našom delegacijom na Pariškoj mirovnoj konferenciji do potpisivanja ugovora s Njemačkom (28. lipnja 1919), Jadranski zbornik, 1958, 3.