Freske u južnoj apsidi župne crkve sv. Martina u Svetom Lovreču Pazenatičkom, (preuzeto s https://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/katalog-predmeta/item/268/, snimio Damir Krizmanić), 2002.

Freske u Svetom Lovreču

Freske iz župne crkve sv. Martina u Svetom Lovreču Pazenatičkom među najstarijima su u Istri.

Crkva se nalazi u središtu mjesta, po arhitekturi je trobrodna bazilika, datira se u XI. st., a obnovljena je polovicom XX. st. Fragmenti zidnih slikarija u južnoj i sjevernoj apside su iz XI. st., a boje su glavno izražajno sredstvo autora koji vjerojatno potječe sa sjevernoitalskog područja. Imaju obrise otonske umjetnosti, kao i tipologiju koju koristi bizantsko sakralno slikarstvo. Mlađe freske se datiraju u XIV. st. i naslikane su pod talijanskim utjecajem, a neke od njih u manjoj mjeri prekrivaju slikarije iz XI. st. Uprizorenje legende o sv. Blažu se jedva nazire, dok svetišnim zidom u cjelosti dominira lik sv. Pavla.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Jugo Jakovčić, Tomislav Vignjević, Istarske freske / Gli affreschi istriani (ur. Miodrag Kalčić), Pula 2007.; Željko Bistrović, Šareni trag istarskih fresaka / Pisana sled istrskih fresk, Pula 2011.

Slučajna natuknica

Moreschi, Antonio