Cantina Sociale u Poreču

Cantina Sociale je prvi zadružni podrum koji je grupa vinogradara s Poreštine osnovala 1930. godine. Sjedište mu je u početku bilo u tuđim prostorijama što je zadavalo probleme u radu podruma, pa su njegovi članovi 1933. godine odlučili kako treba krenuti u novu i trajnu izgradnju na jednome mjestu.

Ubrzo je pronađeno 60 hektara društvenog zemljišta 200 metara izvan naselja uz važnu prometnicu Poreč-Pazin-Pula. Izgradnja podrumske zgrade započela je 21. ožujka te je završena nakon svega 6 mjeseci  pa je objekt svečano otvoren 23.rujna 1935. godine, a nosio je službeni naziv Cantina Sociale A. Marescalchi. No, puni naziv dobio je i zbog svoje strukture, budući je to bila jedna zadruga objekt je nazvan Cantina Sociale Cooperativa, odnosno Zadružni društveni podrum. Budući je bio moderno opremljen slovio je kao jedan od najljepših i najopremljenijih u Italiji. U prizemlju su bile prostorije za vaganje, uredi uprave, stan za čuvara, blagovaonica i svlačionica za radnike, a na katu je bio stan direktora podruma. U dijelu zgrade koji je stajao poprečno prema cesti, bile su prostorije s 38 bazena od armiranog betona, obloženih staklom, a mogli su sadržavati 9.400 hektolitara. Ispod su bile podzemne prostorije s kapacitetom oko 4.000 hektolitara u hrastovim bačvama za čuvanje i dozrijevanje vina namijenjena flaširanju. Stražnji dio podruma bio je rezerviran za strojeve za obradu grožđa, od muljanja dopremljenog grožđa do tlačenja dropa. Bilo je prostorija i za čiščenje posuda, dvije dizalice za brzi prijenos bačava i staklenih boca (damižana). Ukupni kapacitet podruma bio je veći od 13 000 hektolitara proizvedenog vina, tj. 16 000 kvintala grožđa. Već na sam dan otvorenja podrum je imao 200 članova kojima je za berbu 1933. isplaćeno prosječno 67,20 lira po kvintalu za crno grožđe, a 69,50 lira za bijelo grožđe (računajući na 18% šećera u moštu), dok se u trgovini plaćalo znatno manje.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Josip Orbanić, Porečka Cantina među najčuvenijima u ondašnjoj Italiji, Franina i Jurina, 2005., str. 169-171.