Knjižnica Centra za povijesna istraživanja u Rovinju

Knjižnica Centra za povijesna istraživanja osnovana je 1976. godine od strane Talijanske Unije Rijeka, a zadaća joj je prikupljati informacije o Talijanskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj i Sloveniji te prikupljati knjižnu građu koja se odnosi na Istru, Rijeku, Trst, Austro-Ugarsku Monarhiju, Dalmaciju, Veneciju i talijansku pokrajinu Friuli Venezia-Giulia. 

Fond knjižnice sadrži oko 100.000 svezaka knjiga, 633 novinskih naslova, 1.553 naslova časopisa, 177 doktorskih i magistarskih radova, 265 zvučnih zapisa i 604 video snimke i DVD-a koji su temom vezani za Istru. Kartografska zbirka broji 1.802 starih karata od kojih je najstarija iz 16. stoljeća kao i najstarije knjige, dok su novine i časopisi nešto mlađi, iz 19. stoljeća. Sadržaji su na uglavnom na talijanskom, hrvatskom, slovenskom, njemačkom i engleskom jeziku, a korisnicima je omogućeno pretraživanje fonda putem interneta. Od studenog 1995. godine knjižnica je dobila status depozitarne knjižnice Evropskog vijeća, te posjeduje 2.500 naslova na engleskom i francuskom jeziku s posebnim fondom za ljudska prava manjina i zaštitu okoliša.

http://www.crsrv.org/cgi-bin/baseweb_main

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Marisa Ferrara, Knjižnica Centra za pvijesna istraživanja u Rovinju / Centro di ricerche storiche - Rovigno, u: Knjižnice Istarske županije, gl. ur. Bruno Dobrić, Društvo bibliotekara Istre, 2010., 65-67.

Slučajna natuknica

Hirc, Dragutin