Gravisi, Girolamo

Gravisi, Girolamo (ili Gerolamo), arheolog, erudit i filolog, markiz (Kopar, 15.VI.1720. - Kopar, 31.III.1812.).

Potomak koparske plemićke obitelji, otac mu je bio Dionisio, majka Maria Tiepolo.

U Padovi ga je orijentalnim jezicima podučavao franjevac Carmeli, prvi profesor orijentalistike na tamošnjem sveučilištu. Studirao je zajedno sa sugrađaninom, prijateljem i bratićem Gian Rinaldom Carlijem. Iz Carlijevih zapisa razabire se da se Gravisi u Padovi bavio, osim književnošću, jezikoslovljem i poviješću, i drugim znanostima, poput fizike.

Oženio se 12.IX.1945. koparskom plemkinjom Chiarom Barbabianca te će se potom obitelj prezivati Gravisi-Barbabianca.

Imao je dva sina (Anteo i Dionigio) koji su krenuli očevim stopama, ali su obojica umrli mladi. To ga je toliko pogodilo da je zamalo ostavio svoj posao.

Njegove su znanstvene rasprave bile vrlo cijenjene u čitavoj Italiji. S petnaest je godina (26.VII.1735.) izabran za člana koparske Accademia dei Risorti, kojoj će 19.VI.1744. postati predsjednikom. Bio je potom i član akademija u Urbinu (1752.), Rovigu (1762.), Bellunu (1772.), Gorici i Padovi (1781.), Kölnu (1796.) i drugih društava diljem Italije.

Namjeravao je prirediti opus koji bi sadržavao podatke o koparskim književnicima. Pietro Stancovich ga je pismom potaknuo da ne odustane od plemenite zadaće na što mu je Gravisi odgovorio da mu prilike ne dopuštaju ispunjenje tog plana. Prilikom povijesne pobjede Mantove nad Francuzima, 79-godišnjem Gravisiju pripala je čast sastaviti sonet koji će proslaviti događaj;, u njemu ističe zasluge austrijskog maršala Paola Kraya, a naslovljen je A Virgilio.

Za vrijeme francuske vladavine živio je u Veneciji. Objavio je mnoge disertacije iz povijesti i arheologije te ostavio brojne neobjavljene tekstove iz gramatike, jezikoslovlja, prirodnih znanosti, povijesti, arheologije, teologije, filozofije i dr.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply