Pulski Forum u vremenima kad je na njemu koncerte održavala gradska limena glazba društva Società musicale polese (razglednica iz 1909.)

Società musicale polese

Società musicale polese (Pulsko glazbeno društvo), glazbeno društvo utemeljeno 1899. radi osnutka glazbene škole i škole pjevanja, organizacije koncerata, svečanosti i sl.

Društvo se financiralo članarinama i subvencijama, a članovi su bili gradski glazbenici i ljubitelji glazbe različitih zanimanja i razina izobrazbe. Unutar društva utemeljena je Banda cittadina (gradska glazba), sastavljena od četrdesetak glazbenika, koji su od 1905. održavali javne koncerte nedjeljom i blagdanima na pulskom Forumu. Izvodila je koračnice, uvertire i popularne arije iz opera talijanskih i njemačkih autora te djela iz opusa pulskih skladatelja Alfreda Martinza, Nicolòa Bucavetza (kasnije Bucavelli), Antonija i Giulija Smareglie, Leonea Volpisa, Rosarija Iustolinija.

Od 1911. pod okriljem toga društva nalazi se i orkestralno društvo Società orchestrale polese, a ukinuto je 1916. iz političkih razloga, zbog navodnoga manifestiranja protudržavnih tendencija. Ponovno je kratko djelovalo 1920-ih.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ivana Paola Carlin-Gortan, "Pulska glazbena društva", Drugi zbornik međunarodnog muzikološkog skupa »Iz istarske glazbene riznice«, Grožnjan 2000.