Čentur kraj Mareziga

Čentur kraj Mareziga, naselje 5 km sjeverozapadno od Kopra, na području kojega je pronađena ostava kasnoantičkog novca, tj. niz skupnih nalaza rim. brončanog novca s kraja III. i poč. IV. st. Novci, redom follisi, kovani su za rim. vladarâ Dioklecijana, Maksencija, Maksimijana, Maksimina, Flavija Severa, Konstancija i Konstantina, i to najvećim dijelom u Akvileji. 

Ostava je ostatak vojničke blagajne koja se nalazila u utvrdi na mjestu današnjega Čentura (prema lat. Centora, od lat. centuria: satnija), datira se u pol. 310., u jeku građanskoga rata između Galerija, Licinija i Maksencija, a mjesto je bilo karika u nizu vojnih postaja koje su branile ulaz u Italiju. Otkrivena je u pet navrata na istome mjestu; prva 1935 (dio se nalazi u Arheološkome muzeju Istre u Puli), druga 1938 (dio u Narodnome muzeju u Ljubljani), treća i četvrta 1944 (nestala u Italiji na skupljačkom tržištu) te peta 1962 (dio je u Narodnome muzeju u Ljubljani), sveukupno oko 26000 komada novca, od čega je samo oko 11200 spašeno za muzeje u Puli i Ljubljani.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

A. Jeločnik, Čenturska zakladna najdba folisov Maksencija in tetrarhije, Situla, 1973, 12; R. Matijašić, Il ripostiglio di monete romane di Centora (Čentur), ACRS, 1981-82, 12.

Slučajna natuknica

Šandalja