Histria, godišnjak

Histria, godišnjak Istarskog povijesnog društva - Società storica istriana, stručno-znanstveni časopis koji objavljuje priloge iz područja istarske povijesti, povijesti umjetnosti, muzeologije, arheologije, etnografije, antropologije i drugih povijesti bliskih znanosti.

Suizdavači su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dellʼIstria i Arheološki muzej Istre.

Časopis je pokrenut samim osnivanjem Istarskog povijesnog društva, kada je na njegovoj osnivačkoj skupštini u veljači 2010. među glavnim ciljevima posebno bilo istaknuto izdavanje znanstveno-stručnoga časopisa s godišnjim ritmom izlaženja. Potreba za takvom publikacijom pojavila se kao posljedica gašenja nekih časopisa (Jadranski zbornik, Histria historica), kao i narasle produkcije nakon osnivanja Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Puli. Među najvažnijim je ciljevima pokretanja časopisa bilo i povezivanje hrvatskih, slovenskih i talijanskih znanstvenika koji se bave istarskom prošlošću.

Histria radove objavljuje na hrvatskom, talijanskom, slovenskom ili engleskom jeziku, uz sažetke na najmanje tri od navedenih jezika, od kojih jedan mora biti na engleskom radi dostupnosti što širem krugu čitatelja. Uredništvo nastoji da uz znanstvene i stručne radove časopis donosi i veći broj ocjena, prikaza i izvješća, kako bi zainteresirani čitatelji imali što bolji uvid u događanja (znanstveno-stručni skupovi, izložbe) i objavljene publikacije (knjige, časopisi, katalozi) vezane za proučavanje istarske prošlosti u razdoblju koje je prethodilo aktualnom broju. Prati se i povijest u nastavi. Časopis od prvoga broja (2011.) izlazi u suizdavaštvu sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, od drugoga je suizdavač i Povijesni i pomorski muzej Istre, a od šestoga se suizdavačima pridružio Arheološki muzej Istre. Tiska se u nakladi od 200 do 500 primjeraka. Glavni urednik je Maurizio Levak.

Histria je u elektroničkom obliku dostupna na mrežnim stranicama časopisa (www.histria.com.hr), kao i na Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske Hrčak (https://hrcak.srce.hr).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply