Planinarski dom na Lisini nosi ime partizana Stanka Jurdane, (fotoarhiva Novog lista, snimio Marin Aničić), 2019.

Jurdana, Stanko

Jurdana, Stanko (Stanislav), antifašist, partizan (Kućeli kraj Rukavca, 15.XI.1911. – Planik, 4.XII.1942.).

Sin Matije, radnik, sa starijim bratom Albertom (Berto) član ilegalne ćelije Komunističke partije Jugoslavije u Kučelima (od 2001. ponovno Kućeli), koja je bila vrlo aktivna u razdoblju 1937.-42.

Alberto je s partijskim sudrugom Jakovom Brajanom ̵ Tonkinim iz Rukavca bio organizator akcije kojom su tamošnji komunisti obilježili Prvi maj, a, prema kasnijim zapisima, i simbolički se, kao antifašisti, usprotivili 20. obljetnici pripojenja Italiji tako što su 1.V.1940. na brdu Orljak iznad Bregi i Rukavca istaknuli veliku partijsku crvenu zastavu. Na vrh su je uspješno podigli, unatoč talijanskim ophodnjama, Stanko Jurdana i Aleksa Pošćić iz Mihotići, a fašističke su vlasti potom uhitile 36 osumnjičenih s toga područja, među njima i Alberta Jurdanu, ali bez uspjeha.

Braća Jurdana aktivni su i u narodnooslobodilačkom pokretu (NOP), sudjelujući i u organiziranju partizanske postrojbe. Stanko je od ljeta 1942. pripadnik 5. čete II. bataljuna „Vladimir Gortan“ 2. primorsko-goranskog partizanskog odreda 5. operativne zone Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Hrvatske, postrojbe koja je poznata kao Prva istarska partizanska četa. Alberta su iste jeseni talijanske vlasti uhitile i krajem studenog 1942. u Rimu ga je Specijalni sud za zaštitu države osudio na 24 godine strogog zatvora zbog „antifašističke propagande i prikupljanja oružja za pobunjeničke bande“.

Nastojeći otkriti i uništiti Prvu istarsku partizansku četu, talijanske vlasti s jakim vojno-redarstvenim snagama pokreću 4.XII.1942. pretraživanje Planika i okolice te istoga dana u njihovu zasjedu upada Stanko Jurdana i pogiba.

Njegovo ime nosi planinarski dom na Lisini.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Lucifero Martini, Parlano i protagonisti, Pola 1976., 64-65, 244; Davor Mandić, „Prva istarska partizanska četa“, Istrapedia, 15. 12. 2020.; Planinarski dom Lisina, na internetskim stranicama udruge Lisina avantura – Matulji, https://lisina-avantura-matulji.hr/pl-dom-lisina/, pristupljeno 10. 10. 2022.; PPMHP 147390: Grob Stanka Jurdane, fotografija na mrežnim stranicama Pomorskog i povijesnog muzej Hrvatskog primorja Rijeka, na https://digitalni.ppmhp.hr/?pr=l&msq=jurdane&idnot, pristupljeno 11. 11. 2022.