Zbirka sakralne umjetnosti u Vodnjanu

Zbirka sakralne umjetnosti župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu, muzejska zbirka umjetničkih predmeta osnovana 1983., dogovorom Župnog ureda Vodnjan, tadanje Općine Pula i tadanje Mjesne zajednice Vodnjan da se bogato sakralno umjetničko naslijeđe vodnjanske župe predstavi u obliku izložbe.

Ostvarenje je bilo povjereno Arheološkomu muzeju Istre u Puli i upravi Župnog ureda. Stručnu obradbu vodio je Ivo Lentić iz Zagreba s Ljubicom Širec i Ondinom Krnjak iz Pule. Likovno oblikovanje djelo je višega preparatora Galliana Zanca. Prvi dio Zbirke službeno je otvoren 20.XII.1984. u prostorima nekadanje sakristije crkve sv. Blaža, a drugi dio 14.XII.1990. na katu iznad toga.

Zbirka ima ukupno 730 predmeta, kamene reljefe, kamene i drvene skulpture, slike na platnu i drvu, stotinjak relikvijara podrijetlom iz Venecije, crkveno ruho, posuđe i opremu, veći broj knjiga i rukopisa. Ističu se relikvijar trna Kristove krune s gotičkom krunom na kojoj su minijature apostola i simboli evanđelista (Venecija, XIII. st.), poliptih na drvu Paola Veneziana (bl. Leone Bembo, 1321.), slika na drvu Bogorodice Zaštitnice sa svecima (XV. st.).

Posebno je vrijedna cjelina zbirke relikvijara, koji su svi zajedno došli u Vodnjan donacijom slikara Gaetana Grezlera 1818. On ih je prikupio u Veneciji nakon raspuštanja mnogobrojnih samostana u doba francuske vlasti.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Marijan Jelenić, Vodnjan i okolica, Vodnjan 1997.

Slučajna natuknica

zidno slikarstvo