Vila Idola u Puli, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek), 2020.

Vila Idola u Puli

Vila Idola, austrougarska vila na pulskoj Verudi, sagrađena 1914. na mjestu nenamijenjenom za gradnju, na adresi Veruda 30.

Vila je pripadala princezi EleonorI Austrijskoj i Alfonsu von Klossu, pa se zvala i vila Kloss, a projektirao ju je Puljanin Josef (Giuseppe) Heininger.

Princeza Eleonora Maria bila je prva kći austrougarskog admirala i nadvojvode Karla Stjepana Habsburškog i Marije Terezije, princeze od Toskane, a A. von Kloss austrougarski časnik. Njihova vila Idola najljepša je vila iz austrougarskog razdoblja, sagrađena kao ljetnikovac s neorenesansnim arhitektonskim elementima koji povezuju zatvoreni i otvoreni prostor. Vila je imala visoko prizemlje, suteren, kat i potkrovlje. Dvorište je bilo lijepo uređeno s još 13 hektara pripadajućeg zemljišta.

Nakon raspada Austro-Ugarske, 1918., vilu Idolu kupio je Antonio Crljenica iz Marčane, koji je u njoj živio do 1947., kada je nacionalizirana. U njoj je dugo godina bio dom za starije i nemoćne te psihičke bolesnike. Napuštena je 2011., njome je upravljao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a država ju je 2017. poklonila Porečko-pulskoj biskupiji.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Perović, Austrougarske vile i kuće u Puli - vraćanje memorije gradu, Pula, 2010.

Slučajna natuknica

Arhitektura