Riječka spomenica

Nakon započinjanja rata 1914. godine dio hrvatskog i slovenskog svećenstva zajedno s određenim brojem svjetovnjaka okrenuo se tajnom djelovanju u nastojanju da za Hrvatsku i slovenske zemlje osigura što povoljniji položaj nakon sklapanja mira.

Tim povodom je odlučeno da se sastavi spomenica koju bi trebali potpisati svi hrvatski biskupi i istaknuti intelektualci iz laičkih redova te je predati papi Benediktu XV. Spomenicu je trebao sastaviti krčki biskup Antun Mahnić koji je u to doba imao veliku ulogu u političkim i društvenim zbivanjima čitave Hrvatske, a posebno na području Istre zbog angažmana u Hrvatskomu katoličkom pokretu. Spomenica je napisana 4.IV.1915. godine u Rijeci, no autori konačne redakcije spomenice bili su vlč. F. Binički, koji je za nju prikupio povijesne podatke, o. J. Milošević, koji je obradio njezinu pravnu stranu i krčki biskup A. Mahnić, koji ju je preveo na latinski jezik. Još su bili prisutni i F. Bulić, M. Laginja, A. Dulibić, P. Rogulja, J. Kek i A. Korošec.

U sadržajnom pogledu Spomenica se sastoji od tri dijela. U prvom se iznosi razlog njezina pisanja, u drugom se daje kratki povijesni pregled kršćanstva na hrvatskom prostoru i u trećem se iznose prijedlozi za rješavanje hrvatskoga i slovenskoga nacionalnog pitanja. Autori Spomenice smjerno su molili papu da se zauzme za Hrvate i Slovence u predmnijevanoj mirovnoj konferenciji, neovisno o tome hoće li na završetku rata Austro-Ugarska Monarhija biti na poraženoj ili pobjedničkoj strani.

Zajedno s Mahnićevim popratnim pismom, datiranim u Krku 10.IV.1915., Riječku spomenicu su papi u Rim odnijeli o. J. Milošević i o. M. Škrivanić. Prilikom uručivanja dobili su obećanje da će se papa založiti za ono što se u njoj traži ako mu bude omogućeno da sudjeluje na budućoj mirovnoj konferenciji.

* Rad je nastao u sklopu natječaja za najbolju natuknicu na temu Prvi svjetski rat u Istri

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

T. Mrkonjić, J. Neralić, Z. Matijević, Riječka spomenica (1915.), Pilar - Croatian Journal of Social Sciences and Humanities, Vol. IV. No. 7-8 (1-2), December 2009