Brajša, Stojan

Brajša, Stojan, pravnik i publicist (Pazin, 24.I.1888. - Gorica, 12.IV.1989.).

Brat skladatelja Ćirila Brajše i sin Matka Brajše Rašana, gimnaziju je završio u Pazinu 1907., studirao pravo u Zagrebu, Beču i Grazu, a doktorirao u Zagrebu i Padovi. U Pazinu je 1908. bio jedan od osnivača Hrvatskoga katoličkog akademskog društva »Juraj Dobrila«, a uređivao je list Pučki prijatelj. Radio je kao sudski pripravnik u Pazinu (1914.-17.) i odvjetnički pripavnik u Puli (1917.-20.). Pisao je članke o psihologiji, sociologiji i filozofiji u Narodnoj prosvjeti i dr. časopisima.

Nakon I. svjetskog rata imao je odvjetnički ured u Gorici, a surađivao je sa slovenskim kršćanskim socijalistima. Ušao je u politički život te je sudjelovao na izborima za talijanski parlament 1921. i 1924. Za jugoslavenske novine i časopise pisao je članke o pedagogiji, muzikologiji i povijesti Istre. Bio je predsjednik obnovljenoga Političkog društva za Hrvate i Slovence u Istri, tajnik Tiskovnoga društva za Istru i neko vrijeme urednik lista Istarska riječ. U Jugoslaviju je morao emigrirati 1931. Bio je odvjetnik u Novome Mestu i Splitu, a 1941.-45. sudac u Zagrebu.

Godine 1945. vratio se u talijansku Goricu, gdje je u školi predavao latinski, grčki i engleski jezik. Zatim je u Trstu radio za Savezničku vojnu upravu. Pisao je tekstove o filozofiji, pedagogiji, psihologiji, muzikogiji te pravne i filozofske udžbenike.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply