Eisl, Johann Georg

Eisl (Eysel, Eysl, Eyssl), Johann Georg (Ivan Janez, Juraj Jurij), graditelj orgulja (Salzburg, oko 1708. - Ljubljana, 18.XI.1780.).

Orguljarski obrt vjerojatno je izučio u Salzburgu. Oko 1740. trajno se nastanio u Ljubljani, gdje je otvorio radionicu, dobio naslov službenoga gradskog orguljskog majstora (1763.) i građanstvo. Gradio je u Sloveniji, Hrvatskoj i Austriji. Njegova glazbala pokazuju obilježja austrijskog kasnobaroknog orguljarstva, odlikuju se vrsnom tehnikom izradbe, puninom zvuka te umjetnički izvedenim rezbarenim ukrasima. 

Jedine orgulje za koje se zna da ih je izradio u Istri nalaze se u crkvi pavlinskoga samostana u Sv. Petru u Šumi (oko 1770.). One se po monumentalno oblikovanom pročelju, po ukrasnim elementima i kakvoći zvuka ubrajaju među najvrjednija djela te vrste XVIII. st. u Hrvatskoj. U njihovoj su izvedbi vjerojatno sudjelovali pavlinski rezbari (radionica Pavla Riedla), koji su izrađivali ukrase i opremu u crkvi.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

L. Šaban, Orgulje ljubljanskog graditelja orgulja Ivana Jurja Eisela u Hrvatskoj, Arti musices, 1969, 1; Kultura pavlina u Hrvatskoj 1244-1786, Zagreb 1989.