Veli Ježenj, veduta dijela sela u kojem je rodna kuća Jurja Dobrile, (snimio Goran Prodan), 2021.

Ježenj

Ježȇnj (tal. Iéseni), naselje 5 km jugozapadno od Pazina (45°14′N; 13°52′E; 365 m nadmorske visine); 147 stanovnika (2021.); Grad Pazin.

Nalazi se iznad Limske drage, na kraškom području s mnogobrojnim dolovima, plodnim česticama i niskom šumom.

Stanovnik je Ježȅnjac, stanovnica Ježȇnjka, a pridjev ježȇnjski.

Središte je Veli Ježenj, a oko 500 m sjeverozapadno smješten je Mali Ježenj. U Ježenj se ubrajaju i manja naselja Mališi, Brčani i Čubani. Stanovnici se tradicionalno bave poljodjelstvom (vinova loza, žitarice, povrće), a u novije vrijeme raznim obrtima i turizmom (kuće za odmor).

Na području Maloga Ježenja ostatci su gradinskoga naselja, a iz rimskoga doba nema jasnih tragova. U Frančinima kraj Ježenja pronađena je nekropola iz ranoga srednjega vijeka (VI.–VII. st.) s prilozima koji upućuju na romansko stanovništvo, među kojima su neki grobovi novodoseljenoga stanovništva (nakit, željezni nož). Najstariji poznati spomen Ježenja (točnije, Ježenjskog briga) potječe iz 1478. (monte Iesen).

Župna crkva sv. Lucije nalazi se jugoistočno od Ježenja (Pazinsko polje), a sjedište je župe od 1992. (prije je Ježenj pripadao tinjanskoj župi), koja obuhvaća i Grubiše, Guštine, Heke, Slokoviće, Žbrline, Frančine i Munce. Izgrađena je u XVI. st., ima trijem ispred pročelja te preslicu s dvama zvonima.

U Velom Ježenju je rodna kuća Jurja Dobrile, obnovljena 2005., u kojoj se nalazi stalni postav „Dr. Juraj Dobrila – život i djelo“, o kojem brine Muzej grada Pazina.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Marušić, „Ranosrednjovjekovna nalazišta zapadno od Pazina“, Starohrvatska prosvjeta, ser. III., 8-9, 1963., 67-82.

Slučajna natuknica

Smoljanci