Azione, L’ (Corriere Istriano)

Azione, L’ (Corriere Istriano), puljski dnevnik na talijanskom jeziku, koji je izlazio od 1.I.1919. do 31.XII.1928.

Bio je nastavak proaustrijskih novina Il Gazzettino di Pola (6.X.1915.–31.XII.1918.), sljednika protalijanskoga lista Il Giornaletto di Pola. L’Azione je u prvim godinama izlaženja bio dnevnik socijalreformističkoga političkoga profila, a financirale su ga talijanske banke. Politički predznak davala su mu dvojica njegovih osnivača: odvjetnik Antonio De Berti, direktor i Bernardo Staffetti, odgovorni urednik. Prema vlastitoj političkoj koncepciji, list je trebao biti otvoren svim građanima dobre volje bez obzira na političku ili nacionalnu pripadnost, ali u stvarnosti taj zahtjev nije ispunjen.

Njegova najneovisnija faza trajala je 1919.–21., a uništila ju je suradnja s fašistima, što je i početak njegove transformacije. Godine 1921. počeo je izlaziti i prvi fašistički list u Istri L’Istria Nuova, a 1923. ujedinio se s nekadašnjim reformističkim listom L’Azione. Međutim, u tom razdoblju L’Azione je sve više postajao fašističkim dnevnikom, pogotovo od odlaska glavnoga urednika i vlasnika lista A. De Bertija u studenome 1922., te prešao u ovlast Federazione Fascista Polese, koja je na početku 1923. osnovala izdavačko poduzeće L’Unione Editrice Istriana. U razdoblju 1924.–27. provodila se neskrivena fašizacija lista. Direktorom je postao Giovanni Mrach (Maracchi), a urednikom Giuseppe Leonardelli, vodeći istarski fašisti. Ta je fašistička grupacija već 1925. stavila list pod svoju potpunu kontrolu.

L’Azione je od 1.I.1929. promijenio ime u Corriere Istriano te postao organom Nacionalne fašističke stranke za Istru. Prestao je izlaziti 1945.

http://www.ino.com.hr/corriere_istriano.html

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Federico Augusto Perini, Giornalismo Italiano in terra irredenta, Perugia 1937.