Kloštar, ruševine nekadašnjeg samostana sv. Mihovila nad Limom, (fotoarhiva Glasa Istre)

Kloštar

Klȏštar (tal. San Michele di Leme), naselje 10 km istočno od Vrsara (45°9′N; 13°40′E; 117 m nadmorske visine); 41 stanovnik (2021.), općina Vrsar.

Nalazi se na županijskoj cesti za Vrsar koja se iznad Lima (Limski zaljev/kanal) sa sjeverne strane, na lokaciji Pilj, odvaja od državne ceste Pula – Trst (D 21).

Stanovnik je Klȍštranac, stanovnica Klȍštranka, a pridjev klȍštarski.

Stanovnici se bave poljodjelstvom i stočarstvom te ugostiteljstvom i turizmom.

Krajem X. st. osnovan je na tome mjestu benediktinski samostan (sv. Mihovil nad Limom, San Michele di Leme, danas u ruševinama), koji je ubrzo postao središtem velikoga posjeda što su ga uvećavale darovnice istarskih plemića. U samostanu je neko vrijeme boravio sv. Romuald. Benediktinci su u njemu ostali do 1652., a potom je posjed postao feudom, koji je u drugoj polovici XIX. st. prešao u državno vlasništvo (Austrija). Od cijeloga kompleksa očuvana je ranokršćanska kapelica iz VI. st. s trostranom apsidom i (uništenim) bačvastim svodom s pojasnicama na lezenama. U njoj su tragovi zidnih slika s figuralnim prikazima i natpisima. Pokraj nje je veća samostanska crkva iz XI. st., građena u ranoromaničkom slogu s polukružnom apsidom. U apsidalnom dijelu očuvane su zidne slike nepoznatoga benediktinskoga majstora otonske škole, također iz XI. st. (prizori mučenja sv. Stjepana i likovi opata). Očuvani su i dijelovi zidova samostana, s klaustrom u kojem je romaničko grlo cisterne.

Uz samostan je pješačka staza sa stepenicama uklesanim u stijeni koja vodi do mora u Limu. Dugačka je oko 530 m s visinskom razlikom od 115 m, a nosi naziv Fratarske škale.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ante Šonje, "Starohrvatska nekropola i neki drugi nalazi na području benediktinskog samostana sv. Mihovila na Limu", Bulletin VII odjela za likovne umjetnosti JAZU, 7/2, 1959.; Danilo Klen, Fratrija, feud opatije sv. Mihovila nad Limom u Istri i njegova sela (XI–XVIII.st.), Rijeka 1969.; A. Šonje, Crkvena arhitektura zapadne Istre, Zagreb 1982.; Antonio Alisi, Istria città minori, Trieste 1997.; Damir Demonja, "Istarske romaničke jednobrodne crkve s istaknutim apsidama", Radovi Instituta za povijest umjetnosti, 23, 1999,