Zambratija, panorama priobalja iz zraka

Zambratija

Zambratȉja (tal. Zambrattia), primorsko naselje 2 km jugoistočno od Savudrije (45°28′N; 13°31′E); 438 stanovnika (2021.), Grad Umag.

Smještena je uza županijsku cestu Umag – Savudrija.

Stanovnici su se u prošlosti bavili poljodjelstvom na okolnom plodnom području, a danas se najviše bave turizmom i ugostiteljstvom. Pridjev je zambratȋjski.

Područje je bilo nastanjeno u antici, a naselje se u srednjem vijeku razvilo iz stancije, sjedišta feuda sa skupinom napoličarskih kuća. Feud je bio vlasništvo koparske obitelji Bratti te momjanske obitelji Rota.

Izvorno srednjovjekovna kapela sv. Marije Magdalene obnovljena je 1752. Ima polukružno upisano svetište, a vjerojatno je utemeljena na ostatcima antičke zgrade. Uz njezin južni zid postavljena je rimska nadgrobna stela, pronađena u blizini. Na oltarnoj pali iz XVIII. st. prikazan je Prizor na Kalvariji. U crkvi se također čuva visokobarokna pala Isus susreće jeruzalemske žene i visokorenesansna Bogorodica s Djetetom i svecima (vjerojatno prijašnja oltarna pala).

U južnom dijelu uvale Zambratije nalaze se djelomično arheološki istraženi ostatci antičkog ladanjskoga kompleksa (potvrđeni su tragovi proizvodnje boje za tkanine) i kasnoantičke nekropole. Lokalitet se nadovezuje na obližnji Sipar, koji je također pripadao obitelji Bratti.

U zambratijskom priobalju sačuvane su tradicijske dizalice za sklanjanje barki - grue.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Umag