Barbariga, zračna panorama priobalja i dijela turističkog naselja, (preuzeto s https://vodnjandignano.com/hr/barbariga/stranica/116)

Barbariga

Barbarȋga, naselje u blizini istoimenoga rta, na zapadnoj obali Istre, 20 km sjeverozapadno od Pule, 10 km od Vodnjana (44°60′N; 13°45′E); grad Vodnjan.

Lokalnom cestom povezana je s Perojem.

Stanovnik je Barbarižȁn, stanovnica Barbarigȃrka i Barbarižȃnka, a pridjev barbarižȃnski i barbarȋški.

Malobrojno stanovništvo statistički se pribraja naselju Peroj.

Rt Barbariga u prošlosti se nazivao i Punta Cissana, po nestalom antičkom naselju Cissa, koje se, kako su neki istraživači držali, ondje nalazilo. Ime je dobila po mletačkoj obitelji Barbarigo, koja je ondje imala posjed.

Gospodarstvo se temelji na poljodjelstvu (masline), ribarstvu i turizmu. U blizini sela izgrađeno je krajem 1980-ih istoimeno apartmansko turističko naselje.

Na morskoj obali nađeni su ostatci rimske ladanjske vile iz I. st., kojoj su podovi bili ukrašeni dvobojnim i višebojnim mozaicima, a zidovi freskama s biljnim i figuralnim dekoracijama. U blizini su ostatci velike antičke uljare za preradbu maslina. Prva veća istraživanja provedena su 1902., a uljara je otkopana 1954.

Sjeveroistočno od Barbarige nalazi se naselje Betiga s antičkim i ranosrednjovjekovnim arheološkim nalazištima te paleontološki rezervat Kolone (osnovan 1994.). U blizini je srednjovjekovna crkva sv. Foške (Batvači), a uz cestu prema Peroju arheološki lokalitet Dragonera.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Hans Schwalb, Römische villa bei Pola, Schriften der Balkan-Kommission, Antiquarische Abteilung, Wien 1902.; Bernardo Schiavazzi, „Attraverso l’agro colonico di Pola“, AMSI, 24, 1908.; Anton Gnirs, „Beispiele der antiken Wasserversorgung aus dem istrischen Karstlande“, Strena Buliciana, Zagreb 1924.; Štefan Mlakar, Istra u antici, Pula 1962.; Branko Marušić, Kasnoantička i bizantska Pula, Pula 1967.

Slučajna natuknica

Kulturni turizam