Barbariga

Barbariga, naselje u blizini istoimenoga rta, na zap. obali Istre, 20km sjeverozapadno od Pule, 10km od Vodnjana (44°60′N; 13°45′E); grad Vodnjan. Lokalnom cestom povezana je s Perojem. Malobrojno stanovništvo statistički se pribraja naselju Peroj.

Rt Barbariga u prošlosti se nazivao i Punta Cissana, po nestalom ant. naselju Cissa, koje se, kako su neki istraživači držali, ondje nalazilo. Ime je dobila po mlet. obitelji Barbarigo, koja je ondje imala posjed. Gospodarstvo se temelji na poljodjelstvu (masline), ribarstvu i turizmu. U blizini sela izgrađeno je krajem 1980-ih istoimeno apartmansko turističko naselje. Na morskoj obali nađeni su ostatci rimske ladanjske vile iz I. st., kojoj su podovi bili ukrašeni dvobojnim i višebojnim mozaicima, a zidovi freskama s biljnim i figuralnim dekoracijama. U blizini su ostatci velike ant. uljare za preradbu maslina. Prva veća istraživanja provedena su 1902., a uljara je otkopana 1954. Sjeveroistočno od Barbarige nalazi se naselje Betiga s antičkim i ranosrednjovjekovnim arheološkim nalazištima, te paleontološki rezervat Kolone (osn. 1994). U blizini je srednjovjekovna crkva sv. Foške (Batvači), a uz cestu prema Peroju arheološki lokalitet Dragonera.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

H. Schwalb, Römische villa bei Pola, Schriften der Balkan-Kommission, Antiquarische Abteilung, Wien 1902; B. Schiavazzi, Attraverso l’ agro colonico di Pola, AMSI, 1908, 24; A. Gnirs, Beispiele der antiken Wasserversorgung aus dem istrischen Karstlande, Strena Buliciana, Zagreb 1924; Š. Mlakar, Istra u antici, Pula 1962; B. Marušić, Kasnoantička i bizantska Pula, Pula 1967.

Slučajna natuknica

Gažon