Barbarigo

Barbarigo, mletačka plemićka obitelj koje su članovi u Istri imali posjede i obavljali niz dužnosti. Moć obitelji počinje s trgovcem Andreom (1339–1449). Pripadaju joj dva dužda, pri čemu je jedan naslijedio drugoga, što je jedinstven slučaj u mletačkoj povijesti: Marco (1485–86) i Agostino (1486–1501). Gregorio (1625–97), bio je kardinal. Obitelj je na svoje posjede u blizini Pule, na području nekadašnjeg sela Rumiana, dovela kolone koji su 1579. osnovali Muntić.

Girolamo (XVI.st.) svojim je posjedima na neko vrijeme pridružio i Kostanjicu, ali budući da ju nije uspio naseliti, obitelj ju je 1648. izgubila. Angelo (XVI–XVII.st.), vikar porečkoga biskupa Giovannija Lippomana. Agostino (XVII.st.), koparski podestat i kapetan, koji se bavio pitanjem depopulacije i popravljanja porečke luke, u izvješću iz 1669. istarsku je obalu nazvao štitom Gospodarice (lo scudo della Dominante). Rašporski su kapetani bili: Giacomo (1548–50) i Antonio (1654–56). U puljskim se matičnim knjigama spominju vodnjanski podestat Marco (XVIII.st.) i svećenik Zuanne (XVII.st.) iz Venecije, župnik Muntića. Po tim je plemićima nazvano selo Barbariga, gdje je obitelj imala više posjeda.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

G. Radossi, Stemmi di rettori e di famiglie notabili di Pinguente, ACRS, 1980–81, 11; M. Bertoša, Istra: Doba Venecije (XVI.–XVIII. stoljeće), Pula 1995; S. Bertoša, Život i smrt u Puli Starosjeditelji i doseljenici od XVII. do početka XIX. stoljeća, Pazin. 2002; G. Radossi, Monumenta Heraldica Iustinopolitana. Stemmi di rettori, di famiglie notabili, di vescovi e della città di Capodistria, Rovigno-Trieste 2003.

Slučajna natuknica

Verihen III.