Città di Ferrara

Città di Ferrara

Città di Ferrara, zračni brod (dirižabl, cepelin) talijanskog mornaričkog zrakoplovstva, prvotnog naziva M2, sagrađen 1913. u Ferrari.

Bio je pod zapovjedništvom poručnika Castruccia Castracanea. U vojne svrhe prvi put je korišten 24.V.1915. (nakon što je Italija ušla u Prvi svjetski rat), kada je poslan u izvidničku ophodnju duž talijansku obalu i na bombardiranje austrougarskih brodova.

Dana 30.V.1915. poletio je s aerodroma Campalto kraj Venecije u smjeru Pule s namjerom da bombardira grad, tada glavnu ratnu luku Austro-Ugarske Monarhije. Nakon uspješno provedene misije uspio je izbjeći topničku vatru i vratiti se čitav u Italiju. Sljedeći zadatak cepelina (premještenog na aerodrom u Jesiju) bilo je uništenje riječke tvornice torpeda (Whitehead) na koji je poletio 7.VI.1915. Oštetio je tvornicu no nije mu uspjelo završiti misiju. Na povratku, 8.VI., kod otoka Ilovika južno od Lošinja presreo ga je austrougarski hidroavion, u kojemu su bili poručnik fregate Johann Fritsch von Cronenvald i poručnik bojnog broda Gustav Klasing, a potonji ga je pogodio raketnim pištoljem, srušivši ga i uništivši u potpunosti. Dirižabl je u plamenu pao u more nedaleko od lošinjske uvale Krivice, a preživjele članove posade spasio je austrougarski torpedni brod. Ostaci dirižabla bili izloženi u Puli, a u znak zahvalnosti Grad Rijeka je Klasingu i njegovom obaranju talijanskog zračnog broda bio postavio spomen-ploču.

Dva mjeseca kasnije je u blizini Porera oboren je i drugi talijanski zračni div (Città di Jesi), pa je talijanska ratna mornarica ubrzo napustila zračne brodove kao oružje.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply