Kraj, (fotoarhiva Novog lista, snimio Marin Aničić), 2011.

Donji Kraj

Donji Kraj (tal. Riva di Moschiena), naselje 2 km sjeveroistočno od Mošćeničke Drage (45°15′N; 14°16′E; 2 m nadmorske visine); 99 stanovnika (2011.), općina Mošćenička Draga.

Stanovnici naselje zovu Kraj, a dva dijela imenuju Gornji i Donji. Nalazi se na obalnoj cesti (državna cesta D 21) Opatija-Labin, između Mošćeničke Drage i Medveje (na 2 km udaljenosti).

Turizam je danas glavna gospodarska grana, a u prošlosti je to bilo sitno poljodjelstvo, stočarstvo na padinama Sisola i morsko ribarstvo.

Cijeli je kraj bio nastanjen u prapovijesti, no iz antike i ranoga srednjega vijeka nema jasnih tragova. Mnogobrojni izvori vode na padinama Učke pogodovali su naseljavanju, ali u sušnim mjesecima upotrebljavala se voda iz cisterna za skupljanje kišnice. Prvotno naselje nastalo je na nepristupačnu položaju, iznad strmine koja se spušta do mora, vjerojatno u srednjem vijeku; iznad naselja je brdo Šumber (469 m), koje dominira cijelim područjem. Naselju gravitiraju okolni zaseoci: Prem, Obrš, Visoče i Sv. Anton, a stazama je povezano i sa širim područjem padina Učke.

Crkva je posvećena Blaženoj Djevici Mariji.

U maloj uvali podno naselja nalaze se plaža i lokalna lučica.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply