Brgudac, (snimio Goran Prodan), 2024.

Brgudac

Brgȗdac (i Brgȕdac), naselje na Ćićariji, u općini Lanišće (45°23′N; 14°09′E); 15 stanovnika (2021.).

Nalazi se na rubu zaravnjenoga područja, na 749 nadmorske visine podno hrpta što ga čine Brajkov vrh (1091 m) i Korita. Do sela vodi uska cesta iz smjera Lanišća odnosno Semića, ali postoje kolske i planinarske staze prema Semiću, Planiku i planinarskom domu Korita.

Stanovnik je Brgučȃn/Brgućȁn, stanovnica Brgȗšćica/Brgućȃnka, a pridjev brgȗčki i brgućȃnski.

Malobrojno stanovništvo obrađuje skromne plodne površine za vlastite potrebe. U prošlosti je bilo razvijeno stočarstvo te proizvodnja drvenog ugljena (krbunice). U novije vrijeme u selu je nekoliko kuća uređeno za turističko iznajmljivanje.

Područje je u srednjem vijeku pripadalo Akvilejskom patrijarhatu, grofovima Goričkim, a poslije Mletačkoj Republici (Rašporskom kapetanatu). Stradao je u sporadičnim turskim upadima, a osobito teško u Uskočkom ratu.

U II. svjetskom ratu Brgudac je bio glavni punkt partizanskog (narodnooslobodilačkog) pokreta (savjetovanje Komunističke partije Hrvatske 10.XII.1943.), pa je 1944. dvaput stradao: 14.IV. i 6.VI.

Na groblju poviše naselja je crkva sv. Luke Evanđelista, koja se spominje već 1580., a pripada župi Lanišće.

U selu je 1897. uređen bunar na izvoru pitke vode (Studenac).

Od kraja 2010-ih u mjesto su se počele doseljavati mlade obitelji, uglavnom podrijetlom iz Brgudca, koje su ga oživjele i obnovile. S tim je ciljem 2020. osnovana Babucera, udruga za zaštitu i revitalizaciju sela Brgudac, koja je pokrenula više projekata obnove i uređenja mjesta.

Stara zgrada hrvatske pučke škole, koja je u Brgudcu otvorena 1896., obnovljena je i uređena u Spomen dom prvog partijskog savjetovanja za Istru sa stalnom izložbom o brgučkoj prošlosti.

https://www.brgudac.com/udruga-babucera-brgudac/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply